Betavärde

Betavärdet (β) är ett statistiskt mått och är en metod att mäta risken för en aktie eller en portfölj, alltså ett nyckeltal som används som ett riskmått. Måttet anger hur kraftigt aktien svängt ned och upp på börsen i förhållande till hela börsen historiskt sett. Syftet med beta är att få en indikation av hur mycket aktiens pris kan förväntas att svänga i framtiden i förhållande till börsen. I och med detta också få en aning om risken.

Hur beräknas betavärdet?

Kom ihåg att betvärden uppskattas genom regression som bygger på historisk data. Därför säger värdet ingenting säkert om framtiden. Däremot kan det vara en bra fingervisning att jämföra måttet med likvärdiga bolag.

En akties enskilda betavärde är ofta enkelt att söka fram, men beta för en portfölj beräknar man som ett vägt genomsnitt.

Exempel: Du har en portfölj som består av två aktier, A och B. Portföljen består 50% av aktie A och 50% av aktie B. Beta har du kollat upp för de enskilda aktierna, β för aktie A är 1,2 och β för aktie B är 0,7. Vad blir beta för portföljen?

0,5 * 1,2 + 0,5 * 0,7 = 0,95

Beta mäter den systematiska risken, alltså marknadsrisken och inte den diversifierbara risken som har med det enskilda företaget att göra. Den diversifierbara risken går till skillnad från den systematiska risken att minska genom diversifiering. Det gör man genom att investera i olika typer av värdepapper, företag, branscher och länder.

Vilket betavärde är bra?

Betavärdet visar i vilken grad aktien eller portföljen går upp om hela aktiemarknaden går upp 1%.  

Exempel:

Om beta är 1,5 för en aktie betyder det att aktien går upp med 1,5% när hela börsen går upp med 1%.

Om beta är 1,0 för en aktie betyder det att denna akties svängningar är identiska med svängningarna på hela börsen.

Men tänk på att en aktie med högt betavärde inte bara innebär att den historiskt sett stigit mer vid uppgångar. Detta innebär också att den aktien då även sjunkit mer vid nedgångar. Aktier med beta under 1 har historiskt sett stigit mindre vid uppgång. Detta innebär då att den även sjunkit mindre vid nedgång relativt hela börsen.

Så vilket betavärde är då bra? Ja det beror helt på vilken risk du är villig att ta och andra betydande faktorer. Aktiens beta borde bara vara en del av din analys och du bör inte endast tittat på beta när du väljer dina investeringar. Men teoretiskt sett ger en aktie med ett högre beta högre avkastning vid uppgångar. En aktie med ett lägre beta är en historiskt sett säkrare investering eftersom den inte sjunker lika mycket vid nedgång. Teoretiskt sett borde du investera i en aktie med lågt beta om du inte är villig att ta höga risker, och investera i aktier med högt beta om du vill ha högre avkastning och villig att ta en högre risk.

<

Är du intresserad av att få hjälp med bokföring eller revision?

Gör en förfrågan på vår webbplats