Direktavkastning på aktier – vad är det?

Aktiemarknaden är spännande men också komplex. Om du nyligen har börjat intressera dig för denna marknad, har du troligtvis märkt hur många begrepp och nyckeltal man måste hålla koll på, varav direktavkastning är en av dem. I denna artikel tänkte jag därför berätta mer om vad direktavkastning på aktier innebär!

Innehåll

  • Vad innebär direktavkastning?
  • Direktavkastning – formel
  • Vilka faktorer påverkar direktavkastningen?
  • När bör man kolla på direktavkastningen?

Vad innebär direktavkastning?

För att kortfattat förklara direktavkastning så är det mått som används för att ta reda på hur hög utdelning ett företag erbjuder i förhållande till dess aktiekurs. Med andra ord kan du alltså använda direktavkastningen för att ta reda på hur mycket av din investering du får tillbaka på avkastningen årligen.

Man skulle kunna likna det med ett bankkonto. Om du någon gång letat efter ett sådant har du troligtvis letat efter det med högst ränta. Direktavkastningen på aktier fungerar på samma sätt!

Direktavkastning – formel

Formeln för att beräkna direktavkastning är väldigt enkel och ser ut på följande sätt: utdelning / aktiekurs = direktavkastning.

För att göra det hela ännu tydligare tänkte jag visa ett exempel. Låt oss anta att bolaget BLMR Tech (fiktivt företag) har en aktiekurs som ligger på 200 kronor samtidigt som utdelningen ligger på 10 kronor. För att beräkna direktavkastningen tar du således 200 / 10 = 5% direktavkastning.

Vilka faktorer påverkar direktavkastningen? 

Nu när du har bättre förståelse för vad direktavkastning är, kanske du är intresserad av att veta vilka faktorer som påverkar den? Det hela är ingen raketforskning, utan det är såklart utdelningen och aktiekursen som påverkar den.

Något som kan vara viktigt att veta är att om en aktie faller kraftigt på börsen kan det helt plötsligt se ut som att direktavkastningen är väldigt hög. Vilket självklart kan ses som positivt, men det kan vara en bra idé att kontrollera vad raset beror på. Kanske finns det någon viktig information som du missat?

På samma sätt som en sjunkande aktiekurs resulterar i en stigande direktavkastning, resulterar en stigande aktiekurs i en sjunkande direktavkastning.

När bör man kolla på direktavkastningen? 

Detta är högst personligt. Vissa investerare lägger inte alls stor vikt på direktavkastningen medan andra bygger en hel portfölj baserat på den. Genom att ha en portfölj innehållandes aktier med hög direktavkastning får man nämligen en kontinuerlig inkomst, vilka vissa tar ut som lön och andra återinvesterar i nya aktier.

En bra idé brukar vara att satsa på två olika portföljer – en med hög direktavkastning och en som är mer långsiktig. Att använda pengarna från avkastningen på de långsiktiga aktierna brukar vara ytterligare en idé som faller under kategorin bra.

Avslutningsvis  

Där har du det – information om vad direktavkastning är, hur dess formel ser ut, vilka faktorer som påverkar den, samt när det kan vara en bra idé att lägga stor vikt vid den. Vi ses på börsen!

<

Är du intresserad av att få hjälp med bokföring eller revision?

Gör en förfrågan på vår webbplats