7 tips när du ska flytta piano själv

Har du ett tungt piano som ska flyttas och räds inte från att genomföra uppgiften på egen hand? Då har du hamnat helt rätt. Här tänkte vi nämligen dela med oss av våra bästa tips och råd till dig som ska flytta ett piano själv!

Tips och råd för en lyckad pianoflytt

Att genomföra en pianoflytt på egen hand kräver god planering och rätt tillvägagångssätt. Slarvar man på någon av dessa punkter kan det få förödande konsekvenser. Det kan dels leda till immateriella skador, att du tappar och skadar pianot eller andra ytor i hemmet, eller än värre: att du skadar dig själv.

Nedanför tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd för en lyckad pianoflytt:

1. Se till att vara tillräckligt många

Det allra första du bör göra är att ringa några starka vänner. Att försöka flytta ett piano helt själv är inte att rekommendera. Beroende på pianots storlek och vikt kan ni behöva vara olika många till antalet, men var hellre för många än för få. Vi rekommenderar att ni är 2–4 stycken som hjälps åt.

2. Ta bort sådant som är i vägen

När du väl har samlat dina vänner är det dags att förbereda inför flytten. Här gäller det framförallt att ta bort allt som riskerar att vara i vägen och leda till problem när ni ska lyfta och förflytta pianot.

Det kan exempelvis handla om mattor som ni riskerar att snubbla på, tavlor och speglar som hänger på väggen och riskerar att ramla ner, alternativt stora skåp som gör att ni inte tar er förbi med det otympliga pianot.

3. Använd bärremmar

För att underlätta lyftet och minska risken för allvarliga skador rekommenderar vi er att använda s.k. bärremmar.

I en tidigare artikel har vi delat med oss av en handfull goda anledningar att använda bärremmar till pianot. Läs denna så förstår du varför de är viktiga för ett lyckat genomförande!

4. Se till att arbeta ergonomiskt

Förutom att använda bärselar är det viktigt att arbeta ergonomiskt. För att göra detta gäller det bl.a. att alltid hålla rygg och nacke raka. Behöver ni böja er ner bör ni istället sänka benen och använda kraften från ben, bål och armar. Som sagt, rygg och nacke ska alltid vara så raka som möjligt!

Mer tips på hur du lyckas med detta hittar du i vår artikel om lyftteknik.

5. Avsätt tillräckligt med tid

Att flytta ett tungt piano på hundratals kilo är inte gjort på en handvändning. Det tar vanligtvis betydligt längre tid än vad man tänkt sig. Se därför till att du och dina kamrater har avsatt tillräckligt med tid för uppgiften.

Om det är någon som har en tid att passa och börjar säga saker som ”jag måste åka om 30 minuter”, är risken stor att man tappar fokus och börjar slarva. Något som i sin tur ökar risken för olyckor.

6. Ta pauser

Uppgiften är däremot inte enbart tidskrävande. Den tar också en hel del på krafterna. Se därför till att ta kontinuerliga pauser för att återhämta er och ladda batterierna!

7. Undvik trappor

Sist men inte minst bör ni i allra största utsträckning undvika trappor. Det är nämligen i dessa som de största utmaningarna och flesta skadorna uppkommer. Har ni exempelvis möjlighet att undvika trappor genom att ta en annan väg bör ni göra det, även om det må vara en omväg.

Där har du det – sju saker som är viktiga att tänka på när du ska flytta ett piano själv. Genom att ta hänsyn till dessa blir pianoflytten säkerligen lyckad!

Är du intresserad av roliga & praktiska produkter till de bästa priserna?

Se våra produkter