Momsdeklaration är en redovisning du gör för den ingående och utgående momsen
Om du driver ett företag så är du skyldig att redovisa affärshändelser som sker – en av dessa händelser som du måste redovisa är momsdeklarationen. När du säljer eller köper en vara finns det moms som är tillagd (i de flesta fall). Privatiserad sjukvård är dock inte moms pliktig. Det innebär t.ex. att om ett privat sjukhus köper in 4st sjukhusbäddar av en leverantör så lägger leverantören på moms men det privata sjukhuset får inte ta upp detta. En annan bransch som inte är moms pliktig är bank- och finanstjänster.
Hur ska man redovisa den här momsdeklarationen?
Det gör man via Skatteverket och det går att göra både digital eller postalt. Alla företag har olika redovisningsperioder och dessa skiljer sig lite åt. Vissa redovisar kvartalsvis och en del företag årsvis.
När ska man redovisa?
Som jag var inne på ovan så skiljer detta åt något beroende på vilken redovisningsperiod man valt som företag. Det går dessvärre inte bara välja en specifik period utan det finns även här vissa riktlinjer som du behöver förhålla dig till.
- Småföretag med en maximal omsättning på 1 MKR per år kan med fördel redovisa sin moms en gång per år. Det innebär även att momsen ska betalas en gång per år.
- Medelstora företag som omsätter från 1-40 MKR per år måste redovisa sin moms varje kvartal. Det innebär även att momsen måste betalas in varje kvartal. Det är dock inget krav på att betala kvartalsvis utan du får även betala månadsvis om du vill.
- Stora företag som omsätter över 40 MKR måste dessvärre redovisa sin moms varje månad och här ges inga undantag. Företaget måste även betala momsen varje månad.
Ok – hur går jag tillväga nu?
Dessvärre går det inte bara höfta fram och föra över pengar och vad man tror att man ska betala. Det är därför du gör en deklaration och om du använder ett bokföringssystem kan du ta ut en momsrapport för kvartalet du ska lämna deklarationen för. Sedan fyller du i de rader du ska göra med både ingående och utgående moms.
Därefter får du ut summan på vad du ska betala och därefter gör du en överföring till Skatteverket. Glöm inte använda ditt OCR-nummer så inte du betalar in någon annans moms.
Relaterade sökningar: 2018, enskild firma, datum 2018, enskild firma 2018, 2018 blankett, kvartal 2018