Spola rör själv – Så gör du

Om du har råkat ut för ett stopp i avloppet eller har fått andra avloppsrelaterade problem, kan rören behöva spolas med högt tryck. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att spola rören själv.

När behöver man spola rören?

Kanske har ditt vatten plötsligt blivit stående i handfatet eller kanske har vattennivån i toalettstolen stigit kraftigt? I så fall har du råkat ut för stopp i avloppet, vilket innebär att det kan vara nödvändigt att spola avloppsrören.

Många gånger kan dock stoppet lösas med enklare metoder. Principen för all rensning är nämligen att man börjar med så enkla medel som möjligt och om dessa inte hjälper så tar man till andra metoder.

Du kan därför börja med läsa våra tidigare artiklar där vi tipsar om hur du kan lösa avloppsstopp med enklare metoder:

Har du däremot testat alla metoder från dessa artiklar utan ett lyckat resultat, kan det vara dags att spola rören.

Vilken typ av verktyg & maskin behövs?

Om du äger en högtryckstvätt från någon av de mer kända tillverkarna som Kärcher eller Fisher finns det faktiskt särskilda rensslangar som du kan köpa. Ett bra tips är att också införskaffa en avloppsrensslang som är minst 15 meter lång.

Självklart finns det även kraftfullare och mer professionella maskiner som också går att använda.

Hur spolar man rören själv?

Innan du börjar att spola dina rör själv så bör du vara medveten om att du kan orsaka ännu mer stopp om du gör det på fel sätt. Saknar du erfarenhet från liknande uppgifter kan det därför vara bra att överväga att ta professionell hjälp.

Om du däremot vill utföra arbetet själv så rekommenderar vi dig att följa nedanstående steg:

Det första steget är att ta reda på var stoppet sitter. På så sätt vet du var du ska gå in med slangen. Förslagsvis bör du göra detta genom handfatsröret i toaletten eller golvbrunnen i badrummet. När du ska genomföra denna typ av ingrepp är det dock viktigt att hålla koll på de övriga golvbrunnarna i bostaden. Om det visar sig att stoppet är efter en förgrening kan det nämligen hända att avloppsvatten kommer upp genom de andra brunnarna. Något som man helst vill slippa av ganska självklara anledningar.

När det väl är dags att föra in slangen i avloppet bör du se till att den är sträckt och om din högtryckstvätt tillåter bör du använda dig av varmt vatten. När slangen väl är nere i avloppet kommer det att ta sig framåt utan problem. När den till sist når stoppet kommer det bli tyst och den tar sig inte framåt.

Här gäller det bara att dra slangen fram och tillbaka tills stoppet släpper. Ett bra tips är att använda vatten i ett par minuter för att sedan pausa och fortsätta igen. Om det är ett rejält stopp kan det ta ett par timmar innan det ger med sig. Tänk också på regelbundet kontrollera de andra golvbrunnarna.

Om du har väldigt otur och stoppet sitter så pass hårt att vattnet knappt rinner undan, kommer det vatten du sprutar in att stiga. Ifall detta skulle hända kan du bli tvungen att låta vattnet rinna undan ett par timmar eller över natten.

Ta hjälp

Som vi nämnde tidigare så rekommenderar vi att man överväger att ta professionell hjälp om man aldrig har utfört denna typ av uppgifter tidigare.

Publicerat den
Kategoriserat som roris