Vanliga orsaker till stopp i golvbrunn

Att råka ut för stopp i golvbrunnen är helt normalt och något som drabbar de flesta hushållen. Men vilka är de vanligaste orsakerna till detta och vad kan man göra i förebyggande syfte? Allt detta och lite till reder vi ut här nedanför.

Därför blir det stopp i golvbrunnen

Golvbrunnen i dusch- och våtrum är vanligtvis mest utsatt och det är också där de flesta stöter på problem såsom stopp. Den allra vanligaste orsaken till dessa stopp är att hår och annat följer med ner i avloppet och brunnen. Något som sakta men säkert täpper igen vattenutgångarna och skapar stoppet. Det är dock inte enbart hår som orsakar problem i våtrum, även tvål och hudavlagringar fastnar.

Golvbrunnen rinner över

Många som har stopp i golvbrunnen upptäcker detta på grund av att den ”rinner över”. Även om problemet i de allra flesta fall beror på smuts i själva brunnen, kan det i vissa fall bero på ett avloppsstopp någon annanstans.

Med andra ord kan det alltså vara en propp som sitter fast längre ner i rören. Även om mycket av smutsen fastnar i golvbrunnen så hänger en hel del med i rören. Något som över tiden orsakar ett stopp.

Det finns också dem som upplever problem med golvbrunnar som är anslutna till ett badkar. I dessa fall så beror det oftast på att karet släpper ut vatten i lite högre takt än brunnen och avloppet kan svälja. Har man då utloppsröret nere under vattenytan så måste det utforslande vattnet utföra ett arbete för att trycka upp vattnet i brunnen till en högre nivå. Vilket alltså gör att golvbrunnen rinner över.

Förebyggande åtgärder

Självklart kommer det alltid att följa med hårrester, tvål och hudavlagringar i brunnen, men ett bra tips är att ta bort det hår som fastnar vid silen. På så sätt följer i alla fall mindre hår ner i brunnen. Det är också en bra idé att regelbundet rensa brunnen för att förhindra ett större stopp.

Så rensar du golvbrunnen

För att få bukt med problemet gäller det att du rensar din golvbrunn. Hur du gör detta kan du läsa mer om i vår tidigare artikel ”Rensa golvbrunn – så gör du”.

Ta hjälp av ett proffs 

Om du testat ovanstående metoder och fortfarande har problem, är det dags att ta kontakt med en fackman.

Publicerat den
Kategoriserat som roris