Tips på 10 aktiviteter för barn i förskolan

Det är viktigt att barnen får roa sig och ägna sig åt meningsfulla aktiviteter. Här tänkte vi därför tipsa om tio roliga aktiviteter som lämpar sig utmärkt för barn i förskolan!

Roliga aktiviteter för barn i förskolan

Förskolan är en spännande tid i och med att det är då barnen utvecklas som mest. De utvecklas dels på ett personligt plan samtidigt som de får många nya lekkamrater. Och då gäller det ju såklart att man har någonting att hitta på!

Här nedanför tänkte vi därför tipsa om tio roliga aktiviteter för barn i förskolan:

Inomhusaktiviteter

Först och främst hade vi tänkt tipsa om underhållande inomhusaktiviteter som kommer väl till pass när vädret är dåligt:

1. Ett skepp kommer lastat

Ett skepp kommer lastat är en rolig och förhållandevis stillsam lek. En stor fördel är att barnen både kan leka den själva med sina kompisar samt med sina föräldrar!

Leken går ut på att man väljer en bokstav, exempelvis B, varpå den första personen ska säga att skeppet kommer lastat med någonting som börjar på bokstaven B. Det kan exempelvis vara ”ett skepp kommer lastat med bananer”.

Näste person ska göra detsamma och även inkludera det föremål som den första personen sagt, exempelvis ”ett skepp kommer lastat med bananer och balsam”. Sedan fortsätter det till dess att man inte kommer på några fler ord som börjar på bokstaven i fråga, också byter man.

2. Kurragömma

Kurragömma är en gammal klassiker där en person ska hålla för ögonen och räkna till exempelvis 30, medan de andra personerna ska springa och gömma sig. Sedan är det upp till personen som räknat att hitta de andra. Sista personen att bli hittad vinner!

3. Gömma nyckel

Ett alternativ till kurragömma är gömma nyckel. Här kan du som förälder gömma ett föremål någonstans i hemmet, varpå barnen ska försöka hitta föremålet i fråga.

4. Teater

Lata dagar inomhus är en perfekt tid för barnen att sätta ihop sin alldeles egna teater. Låt de komma på sin egna show med allt vad det innebär!

5. Rita och måla

Sist men inte minst vill vi tipsa om ritning/målning – en stillsam aktivitet som alltid går hem. Inte minst i slutet av dagen då man kanske hunnit med de mer livliga upptågen som teater och kurragömma.

Utomhusaktiviteter

Inomhuslekar är kul, men utomhusaktiviteter tenderar oftast att vara ännu roligare. Nedanför tipsar vi därför om en rad spännande aktiviteter som lämpar sig utmärkt för barnen att hitta på ute:

1. Tagen

Likt kurragömma är tagen en klassisk lek där en person ska försöka ta de andra, som både kan gömma sig och försöka springa iväg. Den person som sist blir tagen har vunnit!

Sedan turas man om att vara den som ska ta de andra.

2. Hoppa hopprep

Att hoppa hopprep är dels roligt men också bra för att utveckla koordinationsförmågan. En annan stor fördel med hopprep är att det kan göras både själv och med kompisar.

3. Spel och sport

Möjligheterna utomhus är näst intill oändliga och det finns gott om utomhusspel som passar alla väder och intressen. Vad sägs exempelvis om att prova på fotboll, badminton, tennis, kubb eller stort plockepinn för utomhusbruk?

4. Bygga en snögubbe

Är det kramsnö utomhus går det alldeles utmärkt att bygga en snögubbe!

Forma stora bollar för att bygga kroppen och använd grenar till armar samt morötter till näsan. Vill man utveckla det ännu mer går det även att utsmycka snögubben med knappar, hatt eller liknande, det är endast fantasin som sätter gränser.

5. Bygg en hinderbana

Sist men inte minst kan vi tipsa om att bygga en alldeles egen hinderbana. Ta er exempelvis ut i skogen och gör en hinderbana med naturens egna hinder, alternativt bygger ni en i trädgården med hjälp av sådant som finns där hemma.

Där har du det – tio underhållande aktiviteter för barn i förskolan!

I vår webbutik hittar ni barnkläder, leksaker samt inredning men främst jobbar vi på att ha fina, roliga, annorlunda presenter till hela familjen, till nyfödda och dop, till vänskap eller födelsedagen.

Se våra produkter