Dålig lukt i avlopp – orsak & lösning

Upplever du dålig lukt från avloppet? Då är du inte ensam. Illaluktande avlopp är nämligen någonting som de flesta någon gång får uppleva. Vi tänkte därför dela med oss av några möjliga orsaker till varför den dåliga luften uppstått, knep som du kan använda för att få bort den samt hur du kan få hjälp.

Orsaker till illaluktande avlopp

Som nämnts ovan är det inte ovanligt med avlopp som börjar lukta illa. Detta kan hända i såväl handfat och golvbrunn i både kök och badrum. Många gånger finns det dock en naturlig förklaring:

Stopp i avloppet 

Den allra vanligaste orsaken till att ett avlopp börjar att lukta illa är för att det är stopp i rören. Detta kan hända i både handfatet och golvbrunnen i såväl kök som badrum. I köket är det vanligtvis matrester och fett som orsakar stoppet medan det i badrummet brukar orsakas av hår och hygienartiklar. Något som inte är särskilt ovanligt i exempelvis duschen.

Uttorkat vattenlås eller golvbrunn

En annan orsak till det illaluktande avloppet kan även vara att vattenlåset eller golvbrunnen torkat ut. Detta problem är dock inte jättevanligt eftersom det uppstår om man inte använder avloppet under en längre tid.

Flyttar du däremot in i en ny bostad som inte använts på ett tag kan du få uppleva detta. Det är då ingen fara, utan lukten kommer att försvinna när du använt avloppet några dagar.

De flesta som stöter på ett uttorkat vattenlås eller en uttorkad golvbrunn brukar beskriva det som att ”det luktar jord från avloppet”.

Mögel i avloppet 

Mögel i avloppet är ett annat problem som kan orsaka den dåliga lukten. Som du troligtvis är medveten om utvecklas och trivs mögel i fuktiga utrymmen, vilket gör avloppet till ett riktigt smultronställe. Eftersom avloppet dock används så pass ofta hinner mögel vanligtvis inte få fäste i rören, men det är som sagt inte omöjligt.

Få bort dålig lukt från avloppet

Om du misstänker att den dåliga doften från ditt avlopp uppstått från ett stopp, bör du genast försöka få bort stoppet. Beroende på om stoppet finns i diskhon, handfatet eller golvbrunnen finns det olika metoder att använda. Nedan kan du läsa våra respektive guider om de olika avloppsstoppen:

Tror du däremot att den dåliga lukten orsakats av mögel i avloppet, kan du med fördel prova att hälla ned citronsyra och vatten i det berörda röret. Fungerar inte detta kan du istället testa något starkare medel som fungerar mot just detta. Dessa går att köpa i vissa större livsmedelsbutiker, samt i välsorterade VVS-butiker.

Varför luktar avloppet även efter rensning?

Rensar man då avloppet förväntar man sig såklart att den dåliga doften ska försvinna i samband med att man blir kvitt stoppet, vilket däremot inte alltid är fallet. I vissa fall har den otrevliga doften nämligen inte uppkommit på grund av att du har haft stopp i avloppet.

Istället beror ett sådant problem på att luft kommer upp ur avloppet. Vanliga exempel är att man har ett vattenlås av järn som har rostat sönder och därigenom gör att vattnet rinner ut, alternativt att avloppet är felkonstruerat eller också att backventilen inte fungerar som den ska.

Kommer den dåliga doften från ett avlopp som inte har använts på länge, vilket exempelvis är vanligt i handfat och duschar i gästtoaletter, räcker det vanligtvis att spola vatten i avloppet. Låt kranen stå på några minuter så bör problemet vara löst.

Så får du bukt med problemet 

För att kunna få bukt med det illaluktande avloppet (som fortsätter lukta även efter en rensning), gäller det först och främst att lokalisera problemet. Vet du med dig att avloppet inte har använts på länge kan du börja med att testa ovanstående metod.

Fungerar inte detta kan du kontrollera vattenlåset – finns det något vatten i det? I ett vattenlås ska det finnas vatten som förhindrar den dåliga lukten från att komma ut ur handfatet, diskhon eller duschen. Finns det inte vatten i låset kan du prova att byta ut det.

Om detta inte heller fungerar, d.v.s. att lukten kvarstår, bör du kontrollerade att rören är ventilerade bortom vattenlåset, dock inte på ett sådant sätt att de mynnar inomhus. Om inte bör detta åtgärdas så snabbt som möjligt. Självfallet finns även en mängd andra felkonstruktioner som kan vara boven i dramat.

Ta hjälp

Har du däremot testat ovanstående metoder och doften fortfarande hänger sig, kan du med fördel ta hjälp av en fackman.

Publicerat den
Kategoriserat som roris