Har du ett kassaskåp hemma och känner att det är dags att göra sig av med det? Då har du en minst sagt utmanande uppgift framför dig, inte minst om det handlar om en större pjäs på hundratals kilon. Med rätt förberedelser och utförande går det däremot alldeles utmärkt att flytta kassaskåpet själv!
Så flyttar du ditt kassaskåp själv
Att genomföra en kassaskåpsflytt på egen hand kan, av ganska uppenbara skäl, vara utmanande. Som tidigare nämnts är det däremot något som många klarar av med rätt förberedelser och utförande.
Nedanför har vi därför samlat våra bästa tips och råd till dig som vill flytta ett kassaskåp själv:
1. Se till att det inte är fastbultat
Många kassaskåp är fastbultade i golv eller vägg. Ibland både och. Börja därför med att kontrollera om så är fallet med ditt skåp och ta bort eventuella bultar innan du går vidare till nästa steg.
2. Plocka bort dörren
Om gångjärnen är placerade på skåpets utsida kan dörren vanligtvis plockas bort. Något som är väldigt fördelaktigt när det ska förflyttas. Genom att plocka bort dörren kan du nämligen få bort upp till 1/3 av kassaskåpets vikt!
För att plocka bort dörren öppnar du den i 90 grader och lyft den sedan rakt uppåt.
3. Ta bort sådant som kan vara i vägen
När du väl har förberett kassaskåpet är det dags att göra iordning omgivningen. Plocka exempelvis bort sådant som riskerar att vara i vägen och gå sönder under flytten. Det kan handla om allt ifrån tavlor på väggen som riskerar att ramla ner, stora byråer som hindrar dig från att komma förbi samt mattor som man kan snubbla på.
4. Ta hjälp av några starka vänner
Att flytta ett kassaskåp helt själv är inte att föredra. Vi rekommenderar att du tar hjälp av dina starkaste vänner.
Exakt hur många du behöver hjälp av varierar beroende på skåpets storlek och vikt. En bra tumregel är däremot att vara mellan 2–4 stycken. Hellre att ni är en man för mycket än en man för kort.
5. Använd ett lämpligt redskap
Även om det är fullt möjligt att lyfta ett kassaskåp för egen maskin, rekommenderar vi er att ta hjälp av adekvata redskap. Exempel på sådana inkluderar:
- Bärremmar
- Rullplattor
- Säckkärra
Fler tips och ytterligare information om de olika redskapen hittar du i vår tidigare artikel där vi tipsar om bärhjälpmedel som underlättar i samband med en flytt.
Gäller det ett extremt stort och tungt kassaskåp kan man behöva tyngre och mer avancerade redskap. De allra flesta klarar sig däremot med bärremmar, rullplattor eller säckkärror.
6. Tänk på ergonomin
Det finns många risker förenade med så pass tunga lyft. För att inte orsaka materiella eller personliga skador gäller det därför att tänka på ergonomin när man lyfter. Försök alltid att hålla rygg och nacka så raka som möjligt och böj istället på benen!
Det är inte värt att dra på sig ryggskott eller andra skador.
Mer tips på hur du lyckas med detta hittar du i vår artikel om lyftteknik.
7. Undvik trappor
Trappor bör undvikas i allra högsta grad. Det är nämligen i dessa som de flesta skador och problem sker.
8. Avsätt tillräckligt med tid
Likt mycket här i världen tar en kassaskåpsflytt oftast betydligt längre tid än vad man initialt tänkt. Se därför till att avsätta tillräckligt med tid för uppdraget. Det gäller alla som ska vara med!
Börjar en person hinta om att han eller hon endast kan vara kvar i X antal minuter till, är det lätt hänt att man börjar stressa och blir slarvig. Något som i sin tur ökar risken för allvarliga skador.
9. Ta det försiktigt
Denna punkt må låta uppenbar, men ta det försiktigt!
Det gäller att inte underskatta uppdragets omfattning och de potentiella riskerna som kan uppstå. Arbeta lugnt och metodiskt och stressa inte.
10. Gör kontinuerliga pauser
Detta hör ihop med ovanstående punkt. Förutom att arbeta lugnt och metodiskt gäller det nämligen att ta kontinuerliga pauser för att vila musklerna och samla energi. Det kommer att vara väldigt viktigt för att lyckas med uppgiften.
Där har du det – tio tips och råd som hjälper dig att flytta ett kassaskåp själv. Följer du dessa blir kassaskåpsflytten säkerligen lyckad!