7 tips när du ska flytta tunga saker

Att flytta tunga föremål kan vara minst sagt utmanande. Framförallt om man inte är vältränad och har för vana att göra lyft av tyngre karaktär. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd till dig som ska flytta tunga saker!

Risker med tunga lyft

Det finns många risker förenade med tunga lyft. Först och främst löper du stor risk att skada dig själv. Ryggskott, muskelslitningar och krossade fötter är bara några av skadorna som är vanligt förekommande vid denna typ av arbeten.

Utöver allvarliga personskador finns det även en risk att man orsakar stora materiella skador. Det kan exempelvis handla om att man tappar värdefulla möbler som går sönder, repar ett parkettgolv eller stöter i väggar, lister och annat som riskerar att få inbuktningar och andra skador.

Ja, som du säkerligen märkt är riskerna med tunga lyft många. Det är också därför som det är så pass viktigt att man gör rätt vid såväl förberedelser som utförande!

Att tänka på när du ska flytta tunga saker

Så, vad ska man då tänka på när man ska flytta tunga saker? Nedanför delar vi med oss av våra bästa tips och råd:

1. Demontera möbler

När man pratar om tunga saker som ska flyttas, handlar det många gånger om stora och otympliga möbler såsom bord, hurtsar, soffor och liknande. Om så är fallet för dig rekommenderar vi att du demonterar möblerna i den mån det är möjligt. På så sätt får du nämligen ner vikten samtidigt som det kan göra föremålet mer greppvänligt.

Gäller det ett stort bord kan du exempelvis plocka bort benen för att lätta något på vikten men även göra det enklare att komma igenom dörrar. På byråer kan lådor och dörrar demonteras för att inte åka upp under flytten.  

2. Förbered färdvägen

Förutom att demontera möblerna gäller det att förbereda färdvägen. Planera hur föremålet ska flyttas och plocka bort sådant som kan orsaka problem. Det kan exempelvis handla om stora byråer som står korridoren och gör det svårt att komma förbi, tavlor som riskerar att ramla ner från väggen eller mattor som kan leda till att man snubblar.  

3. Var inte ensam

När det kommer till tunga lyft bör man vara försiktig med att genomföra dem helt själv. Det beror såklart på föremålets storlek och vikt, men att vara åtminstone två personer är att rekommendera. Gäller det ett väldigt stort och tungt föremål, exempelvis ett piano, kan man behöva vara fyra personer.

4. Undvik trappor

Trappor är det enskilt största hindret. Det är nämligen i dessa som de flesta problem och skador uppstår. Se därför till att försöka undvika trappor i största möjliga mån.

5. Använd ett bärhjälpmedel

För att underlätta lyften och minska risken för skador, kan du med fördel använda dig av ett adekvat redskap i form av bärselar eller transportplattor.

För att lära dig mer om vilka olika redskap som finns tillgängliga på marknaden och hur dessa fungerar, rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi tipsar om olika bärhjälpmedel.

6. Gör ergonomiska lyft

En av de allra viktigaste sakerna att tänka på är att försöka göra ergonomiska lyft. Det gäller egentligen oavsett föremålets vikt. Även lätta objekt kan nämligen leda till allvarliga skador.

Grundprincipen vid ergonomiska lyft är att alltid försöka hålla rygg och nacke rak. Ska du ta upp något från marken bör du istället böja på benen. Därefter är det viktigt att bära föremålet så nära kroppen som möjligt.

Mer tips på hur du lyckas med detta hittar du i vår artikel om lyftteknik.

7. Låt det ta tid

Sist men inte minst vill vi uppmana dig att arbeta lugnt och metodiskt. Stressa inte!

Att stressa i samband med denna typ av uppgift leder allt som oftast till slarv och onödiga skador, såväl materiella som personliga.

Där har du det – sju saker som är viktiga att tänka på när du ska flytta tunga saker!

Är du intresserad av roliga & praktiska produkter till de bästa priserna?

Se våra produkter