Hur städar man trappor? Tips för en lyckad trappstädning

Ett rent och fräscht trapphus har en stor inverkan på trivseln bland de anställda, boende och besökare. Men hur gör man egentligen för att städa trapporna på bästa sätt? Här tänkte vi dela med oss av tre tips för en lyckad trappstädning!

Så fixar du trappstädningen i tre enkla steg

Trapphus är det första som möter en i många flerbostadshus och kontor. Är trapphuset smutsigt resulterar det i en försämrad trivsel bland anställda, boende och besökare, samtidigt som det leder till ökat slitage.

För att slippa dessa problem är det därför viktigt att städa trapporna kontinuerligt. Något som med fördel kan göras på följande sätt:

1. Dammsug eller grovsopa

Det allra första du bör göra är att avlägsna den grövsta smutsen och skräpet. Grus, dammtussar, tuggummin och annat som kan ha följt med in i trapphuset. För att få bort allt detta rekommenderar vi dig att använda en dammsugare eller sop. Det sistnämnda brukar vara betydligt smidigare!

2. Börja högt upp och jobba dig neråt

När du påbörjar dammsugningen eller grovsopning, och sedermera går vidare till nästa steg, är det viktigt att jobba i rätt ordning. Börja på våningen högst upp och arbeta dig sedan neråt, tills du städat samtliga trappsteg.

3. Skura

Efter att du har avlägsnat den grövsta smutsen är det dags att skura av trapporna. Innan du påbörjar arbetet är det däremot viktigt att du ställer in skurmoppen korrekt. Se till att skaftet är i brösthöjd. Det är mest ergonomiskt för kroppen.

När du sedan påbörjar skurningen är det viktigt att arbeta lugnt och metodiskt, nära kroppen. Stå med ena foten ett trappsteg under det trappsteg som ska städas medan den andra foten placeras två steg under.

Vad gäller produkter kan du antingen använda dig av ett färdigköpt rengöringsmedel som är anpassat för trappornas material, alternativt göra en egen blandning av ljummet vatten och såpa. Finns det ingrodda smutsfläckar, och materialet tillåter, kan du även blanda i några droppar diskmedel.

Sammanfattningsvis

Genom att följa ovanstående steg kan du snabbt och enkelt lyckas med trappstädningen och därigenom höja trivseln i din bostad eller på ditt kontor. Att städa trappor är inte svårare än så!

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster