Tips för att avlägsna vattenfläckar från marmor

Under de senaste åren har marmor vuxit i popularitet. Numera är det näst intill omöjligt att gå in i ett hem som saknar en marmorklädd yta. En nackdel med materialet är däremot att det lätt kan bli fläckigt. Här tänkte vi därför dela med oss av tips och råd som hjälper dig att avlägsna vattenfläckar från marmor!

Så får du bort fläckar från marmorklädda ytor

Marmor är ett vackert men känsligt material. Det är väldigt poröst vilket kan göra att det uppstår fläckar, missfärgningar och andra otrevligheter. Nedanför har vi därför samlat en handfull tips och råd som hjälper dig att få bort dessa:

1. Skydda ytan

Det allra bästa du kan göra är att motverka fläckarna redan innan de uppstår. Något som görs bäst genom att skydda den marmorklädda ytan. För detta finns det dels behandlingar, men du kan också vara noggrann med att använda underlägg och bordstabletter på bänkskivor och bord, respektive krukunderlägg om du har fönsterbänkar som är tillverkade av marmor.

2. Torka bort spill och vätska omedelbart

Trots att man skyddar ytan så kommer spill att uppstå. Det viktiga här är att man torkar bort spillet direkt. Låter man det ligga kvar tränger det in i marmorn och skapar fläckar och missfärgningar.

3. Använd rätt produkter

I och med att marmor är ett förhållandevis känsligt material, gäller det att använda rätt produkter vid rengöring. Vanligtvis går fläckar och andra otrevligheter bort med ljummet vatten och en svamp. Det går också att använda några droppar såpa eller ett rengöringsmedel som är särskilt avsett för marmor.

4. Husmorsknep med bakpulver

Om ovanstående metod inte fungerar kan du prova på ett husmorsknep som inkluderar bakpulver. Blanda helt enkelt bakpulvret med vatten tills det bildar en pasta, vilken sedan läggs på fläcken. Låt den sedan ligga i ett par minuter innan du torkar bort den med hjälp av en fuktig trasa.

5. Torka av med en torr trasa

Oavsett vilken av ovanstående metoder som du nöjer dig med, bör du alltid torka av ytan med en torr trasa eller mikrofiberduk. På så sätt minskar du risken för att det uppstår fula ränder.  

Där har du det – fem enkla tips och råd som hjälper dig att avlägsna vattenfläckar från marmorklädda ytor.

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster