Inkråmsöverlåtelse – så fungerar det

Om du är sugen på att köpa eller sälja ett bolag bör du ta reda på vad en inkråmsöverlåtelse är. Som tur är tänkte vi i denna artikel reda ut för just detta. Häng med när vi berättar mer om inkråmsöverlåtelser!

Innehåll

  • Olika sätt att förvärva eller sälja ett bolag
  • Vad innebär en inkråmsöverlåtelse?

Olika sätt att förvärva eller sälja ett bolag

När en verksamhet ska säljas kan detta ske på två olika sätt. Antingen genom att aktierna i bolaget säljs eller också genom en så kallad inkråmsöverlåtelse. Den allra vanligaste metoden är utan tvekan den förstnämnda. Med det sagt så är det inte helt ovanligt att det sker inkråmsöverlåtelser. Låt oss ta reda på vad detta innebär i praktiken!

Vad innebär en inkråmsöverlåtelse?

Det som skiljer en inkråmsöverlåtelse från en aktieöverlåtelse är att du endast säljer delar av verksamheten och tillgångarna, medan du behåller ditt aktiebolag. Något som exempelvis kan vara fördelaktigt om du äger ett unikt företagsnamn alternativt vill ha kvar utdelningsutrymmet.

Det som överlåtes vid denna typ av uppgörelse är exempelvis:

  • Anställningskontrakt
  • Leverantörs- och kundavtal
  • Eventuella avtal med bank(er) för finansiering
  • Eventuella avtal med myndigheter
  • Med mera…

När du väl säljer ditt bolag via en inkråmöverlåtelse stannar således köpeskillingen och eventuell vinst inom bolaget, vilka du sedan kan använda för att ta ut utdelning. En nackdel är dock att det tar fem år innan du kan ta ut utdelning med skonsammare beskattning.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för vad en inkråmsöverlåtelse är. Om du vill lära dig mer om företagsöverlåtelser, kan du med fördel läsa våra andra artiklar inom området:

<

Är du intresserad av att få hjälp med bokföring eller revision?

Gör en förfrågan på vår webbplats