Varför bubblar det i duschen när man spolar?

Har du stött på problem med avloppet? Mer bestämt att det bubblar i duschen när du spolar i toaletten eller handfatet? Då har du hittat helt rätt. Vi tänkte nämligen berätta mer om vad som kan vara orsaken till problemet, hur du går tillväga för att lösa det samt hur du kan få hjälp!

 

Orsak till att det bubblar i duschen vid spolning 

Att det bubblar i duschen när man spolar i antingen toaletten eller handfatet är ett vanligt förekommande problem. Ett problem som årligen drabbar många hushåll. Detta är väldigt typiskt för ett blivande avloppsstopp.

Med största sannolikhet har det blivit en liten propp i avloppet, vilken sakta men säkert håller på att täppas igen. Beter sig avloppet på ovanstående vis så har det nämligen inte hunnit bli totalt stopp i rören ännu, men troligtvis dröjer det inte länge innan de täpper igen helt.

När du sedan spolar i toaletten eller handfatet så kan vattnet inte ta sig ut den vanliga vägen (pga. den växande proppen), vilket gör att det tar närmsta vägen ut. Vilken då kan vara via golvbrunnen i duschen.

 

Lösningen på avloppsproblemet

Så, vad är då lösningen på detta frustrerande avloppsproblem? Att göra sig kvitt med den växande proppen i avloppet såklart. Något som kan vara lättare sagt än gjort. Vid dessa fall är det nämligen vanligt att proppen sitter längre ner i rören.

Lösningen är således att spola avloppsrören med högtryck. Äger du en högtryckstvätt från någon av de mer kända tillverkarna så finns det oftast speciella munstycken och rensslangar som gör det möjligt att genomföra arbetet på egen hand. Om du önskar att göra detta, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Spola rör själv – så gör du”.

 

Ta hjälp

Innehar du däremot inte rätt utrustning för arbetet, alternativt att du inte har den tid eller erfarenhet som krävs, kan du istället överlåta arbetet till en fackman. Varje år hjälper certifierande VVS-fackmän hundratals privatpersoner i Stockholm att bli kvitt sina avloppsstopp!

Publicerat den
Kategoriserat som roris