Vattenlås under handfat läcker – så löser du det

Avloppsrelaterade problem är vanligt förekommande. Det är någonting som alla kommer att stöta på förr eller senare. Ibland händer det att man har stopp i avloppet medan det andra gånger kan handla om att det läcker från vattenlåset under handfatet. I denna artikel tänkte vi reda ut för vad det sistnämnda problemet kan bero på, samt hur du går tillväga för att lösa det.

Vanliga orsaker till att vattenlåset läcker 

Det finns många därute som upplever att plastkopplingarna kring köksavloppets eller badrumsavloppets vattenlås är väldigt svåra att få täta. Hur man än bär sig åt blir det ingen bättring. Det droppar ändå konstant från låset…

Den allra vanligaste orsaken till att vattenlåset läcker är att packningarna, d.v.s. de små gummiringarna som sitter inuti låset, har passerat bäst föredatum. Det kan också vara så att läckaget har orsakats på grund av att du har använt packningar som inte är avsedda för ditt vattenlås, alternativt att du har monterat dem på fel sätt.

Något som också är vanligt är att man skruvar åt vattenlåset för hårt när man ska montera det efter en demontering. Detta leder i sin tur att packningarna ger vika och inte klarar av att hålla tätt. Tänk därför på att vara försiktigt och inte skruva åt låset för hårt när du monterar det.

Så löser du problemet med läckage från vattenlåset 

Då det vanligaste problemet är att packningarna har passerat bäst föredatum, rekommenderar vi dig att först testa att byta ut dem. Vid inköp bör du också vara noga och kontrollera så att du köper packningar som passar just ditt vattenlås. På så sätt slipper du nämligen läckage pga. felköp.

Som tidigare nämnts bör du också vara försiktig när du monterar dina nya packningar. Skruva inte åt vattenlåset för hårt, då detta kan leda till att de ger vika och inte fyller sin funktion.

Ta hjälp

Ifall du har provat ovanstående tillvägagångssätt och fortfarande upplever läckage från vattenlåset, alternativt att du saknar den tid och kunskap som krävs, kan du med fördel vända dig till en fackman.

Publicerat den
Kategoriserat som roris