Lekar ute i skogen – tips på 7 roliga lekar

Skogen är en perfekt lekplats för såväl stora som små. Genom att leka i skogen förbättras såväl motoriken som naturliga rörelser samtidigt som man utvecklar en djupare uppskattning för naturen. Här tänkte vi därför tipsa om sju roliga lekar som passar perfekta att leka ute i skogen!

Goda anledningar att leka ute i skogen

Som nämnts inledningsvis finns det många goda anledningar att leka ute i skogen. Framförallt för små barn. För dem blir nämligen skogen en enda stor lekplats, full med naturliga hinder och annat som uppmanar till lek.

Genom lekar i skogen förbättras dels motoriken och naturliga rörelser, men även uppskattningen för vår natur och allt vad det innebär.

Lekar i skogen för barn

Så, vad kan man då hitta på tillsammans med barnen ute i skogen? Nedanför tipsar vi om sju roliga lekar som garanterat blir en succé ute i naturen:

Djurcharader

Denna underhållande lek går till på så sätt att alla deltagare ska välja ett djur som börjar på samma bokstav som deras namn. Uppgiften blir sedan att försöka härma djurets ljud och rörelser medan de andra ska försöka gissa vilket djur man är.

Kommer man inte på några djur som börjar på samma bokstav som ens namn går det såklart bra att välja någon annan bokstav eller något annat djur.

Alla ekorrar byter bo

Vanliga benämningar på denna lek är ”alla ekorrar byter bo” samt ”byta träd”. Den går ut på att en deltagare ska vara räv medan resterande deltagare ska ställa sig vid varsitt träd.

Därefter ska någon ropa ut ”alla ekorrar byter på” varpå alla ska springa till ett nytt träd. Rävens uppgift blir såklart att försöka fånga ekorrarna. Lyckas han få tag på någon är den personen ute ur leken. Den som är sist kvar har vunnit!

Tänk på att man inte får gå till samma träd två gånger.  

Kurragömma

I skogen finns det gott om ställen att gömma sig på. Perfekt för gammal hederlig kurragömma!

Skattjakt

Skogens gömställen gör sig inte enbart utmärkt för kurragömma, utan även för skattjakt. Göm undan en skatt någonstans i skogen och sätt ihop en skattkarta som barnen ska följa. Saknar du den tid eller energi som krävs för att göra en karta kan du istället ge dem ledtrådar.

Naturrebus

Denna lek går ut på att barnen ska försöka samla saker i skogen som ska bilda ett ord. Om ordet som de ska bilda är ”sko” skulle de exempelvis kunna hämta följande saker från skogen:

  • S – svamp
  • K – kotte
  • O – odon

Virriga myggor

Börja med att dela ut tre stycken klädnypor till alla deltagare. Leken går sedan ut på att man ska försöka fästa klädnyporna på någon annans kläder. Man får även ta bort klädnypor som andra har satt på en själv och sätta på andra. Den som har minst klädnypor på sig när leken är slut har vunnit!

Vargen och fåren

Denna underhållande lek liknar på sätt och vis ”alla ekorrar byter bo”. Den går ut på att en person är varg medan resterande är får. Vargen har en mössa eller liknande i handen och ska försöka jaga fatt fåren och placera mössan mot magen. Lyckas vargen med detta blir denne person också en varg. Siste fåret som är kvar har vunnit.

Där har du det – en mängd roliga lekar att leka ute i skogen!

Vi tycker det är så viktigt att sprida kunskapen om naturens ekosystemtjänster så vi skrev en bok, som sen blev sju barnböcker, en ljudbok, föreläsningar, vykort, en fotoutställning med mera. Nu hoppas vi att du kan hitta något du tycker om här i vår webbutik.

Se våra böcker