5 tips när du ska upptäcka naturen med barn

Naturen är en fantastisk plats som både vuxna och barn mår bra av att vistas i. Det finns så mycket att se och lära sig om alla de växter och djur som lever i ute i det vilda. Ett första steg är däremot att ta sig ut och här tänkte vi därför dela med oss av en handfull tips till dig som vill upptäcka naturen tillsammans med ditt barn!

Därför är det viktigt för barnen att upptäcka naturen

Som nämnts inledningsvis är naturen en fantastisk plats. En plats som man mår väldigt bra av att vistas i då den skänker ett otroligt lugn till både kropp och själ.

Förutom att vara en vacker plats fyller också naturen en viktig funktion för både växter, djur och andra arter som kallar naturen för sitt hem. I dessa miljöer finns också livsviktiga ekosystemtjänster som spelar en avgörande roll för oss alla!  

Genom att tidigt låta barnen upptäcka naturen kan de få en väldig uppskattning för både fritidsliv och alla de ekosystemtjänster som finns runtomkring oss. För barnen blir dessutom naturen en gigantisk lekplats, fylld av alltifrån upptäckter till hinderbanor. Aktiviteter och lekar som i sin tur förbättrar deras motorik, naturliga rörelse och lärande.  

Ja, som du kan se finns det många goda anledningar till varför man bör upptäcka naturen tillsammans med sina barn!

Så upptäcker du naturen tillsammans med dina barn

Att få med sig barnen ut i naturen är ibland lättare sagt än gjort. Nedanför har vi därför samlat fem tips och råd som gör det både roligt och lärorikt att upptäcka naturen tillsammans med dina barn:

1. Gör en tipspromenad

Vem gillar inte en tipspromenad? Speciellt en som utspelar sig ute i den vackra naturen och som kanske till och med handlar om olika växter och djur. Förbered en rolig och lärorik tipspromenad som du och barnen genomför ute i det fria!

2. Sätt ihop en hinderbana

Naturen är full av hinder i form av bl.a. stenar och träd. Förbered er för ett roligt naturäventyr där naturen runtomkring utgör banan. Vem i familjen är snabbast på att ta sig förbi alla hinder?

3. Lek roliga lekar

Givetvis går det bra att leka vilka roliga lekar som helst ute i skogen. Vad sägs om tagen? Kurragömma? Eller någon annan gammal klassiker som barnen gillar att leka där hemma!

Missa inte vår artikel där vi tipsar om roliga lekar att leka ute i skogen.

4. Roliga och lärorika berättelser kring olika växter och djur

Om du vill lära barnen mer om de olika växter, djuren och ekosystemtjänsterna som finns i skogen, kan du med fördel planera roliga och lärorika berättelser kring dessa. Låt fantasin flöda och anpassa gärna berättelserna efter barnens intressen och ålder.

5.  Gå eller cykla

Man behöver inte göra det komplicerat. Bara att gå eller cykla i naturen är ett perfekt sätt att upptäcka denna fantastiska plats tillsammans med barnen. Framförallt till en början!

Vi hoppas att du nu har bättre koll på varför det är så viktigt att låta barnen upptäcka naturen redan från en tidig ålder, samt att du har tips på hur ni kan utforska denna fantastiska plats tillsammans.

Vi tycker det är så viktigt att sprida kunskapen om naturens ekosystemtjänster så vi skrev en bok, som sen blev sju barnböcker, en ljudbok, föreläsningar, vykort, en fotoutställning med mera. Nu hoppas vi att du kan hitta något du tycker om här i vår webbutik.

Se våra böcker