Så här enkelt rengör du din frånluftsventil

I frånluftsventiler samlas det stora mängder smuts och damm. Något som dels ser otrevligt ut samtidigt som det medför ett försämrat luftflöde i bostaden. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du rengör ett frånluftsdon i fem enkla steg!

Rengör din frånluftsventil steg-för-steg

Genom att följa nedanstående steg kan du snabbt och enkelt rengöra frånluftsdonen i din bostad:

1. Ta ner donet från väggen

Först och främst rekommenderar vi dig att plocka ner donet från väggen. På så sätt blir det enklare att rengöra såväl don som ventilationskanal.

Många don sitter fast med fjädrar, vilket gör att det enkelt tas ner genom att dra donet utåt. Andra är fastskruvade och tas ner genom att vrida på donet moturs.  

2. Dammsug donet och ventilationskanal

Nästa steg är att avlägsna smuts och damm från don och ventilationskanal. För detta rekommenderar vi dig att använda en dammsugare.   

3. Blötlägg donet vid behov

Har du inte rengjort frånluftsventilen på länge är chansen stor att det finns ingrodd smuts på själva donet. Om så är fallet kan du med fördel fylla en skurhink med varmt vatten, såpa och några droppar ättika. Stoppa därefter ner donet i hinken och låt ligga i 15–20 minuter.

4. Torka av ventilationskanalen med en trasa

Smutsen samlas inte enbart på donet, utan även inuti själva ventilationskanalen. Torka därför av denna med en fuktig trasa. För ännu effektivare rengöring kan du med fördel blötlägga trasan med både vatten och såpa.

5. Sätt tillbaka donet

Sist men inte minst sätter du tillbaka donet i kanalen.

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster