7 tips när du ska rengöra porslin

Porslinsklädda ytor blir lätt smutsiga och missfärgade. Som tur är kan du snabbt och enkelt rengöra dessa ytor med rätt tillvägagångssätt. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du gör för att rengöra porslin!

Rengör porslin i sju enkla steg

De allra flesta hem är utrustade med flera porslinsföremål. Toalettstolar, handfat och badkar är bara några exempel. Nedanför berättar vi hur du kan rengöra dessa på ett enkelt och effektivt sätt:

1. Avlägsna ytlig smuts

Det allra första du bör göra är att avlägsna ytlig smuts. Något som enklast görs med hjälp av varmt vatten. Det ska inte vara kokande med absolut varmare än ljummet.

2. Gör en blandning av vatten och såpa

Att använda sig av starka kemikalier är dåligt för både föremålen som rengörs, avloppen och miljön. Ett bättre och minst lika effektivt alternativ är att göra ett eget rengöringsmedel med hjälp av vatten och såpa. Sätt blandningen i en sprayflaska så blir det dessutom enkelt att applicera den!

3. Torka av med en fuktig trasa

Spraya den egengjorda blandningen på toalettstolen, handfatet, badkaret och alla andra porslinsföremål. Låt verka i några sekunder innan du torkar av ytan med hjälp av en fuktig trasa, gärna en utan struktur.

4. Gnugga med en borste vid behov

Finns det ingrodda fläckar på porslinet kan du med fördel gnugga av området med en mjuk borste. Det är viktigt att inte använda en hård borste, då det kan repa porslinet.

5. Torka av med en torr trasa

Efter att du har sköljt av porslinet med varmt vatten samt applicerat rengöringsmedlet och torkat av ytan med en fuktig trasa, bör du även gå över den igen. Denna gång med en torr trasa. På så sätt undviker du nämligen att det uppstår otrevliga vattenfläckar.

6. Använd bikarbonat

Finns det fläckar som fortfarande inte har gått bort? Då kan du med fördel prova på ett husmorsknep som inkluderar bikarbonat. Applicera helt enkelt ett tunt jämnt lager bikarbonat på den smutsiga ytan. Låt verka ett par minuter innan du gnuggar med en mjuk borste, för att sedan skölja bort bikarbonaten med varmt vatten.

7. Börja om från början om det behövs

Skulle det behövas kan du alltid upprepa processen en gång till.

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att rengöra porslin!

Vill du få ännu fler städtips?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster