5 tips när du ska rengöra dina köksluckor

Det är inte ovanligt att köksluckorna blir fyllda med fingeravtryck, matos och annan smuts. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd för hur du rengör dina köksluckor, så att de blir skinande rena!

Rengöra köksluckor – så gör du

Alla hemmets ytor blir förr eller senare smutsiga. Köksluckorna, tillsammans med kökets andra utrymmen, är däremot extra utsatta eftersom de kommer i kontakt med matos och fett.

Många gånger är det dessutom så att man råkar ha mat på fingrarna i samband med att man lagar mat och därav kletar ner handtag och lämnar efter sig fettfläckar på luckorna.

Nedanför berättar vi mer om hur du går tillväga för att rengöra dina köksluckor i fem enkla steg:

1. Torka av luckorna med jämna mellanrum

Ett av de bästa tipsen för att hålla luckorna rena och fräscha är att torka av dem med jämna mellanrum. På så sätt slipper du problem med ingrodda fettfläckar och annan smuts, som annars är vanligt förekommande.

2. Använd ett milt rengöringsmedel

När du väl ska torka av luckorna rekommenderar vi dig att använda ett milt rengöringsmedel.

På en del luckor fungerar det alldeles utmärkt att använda sig av vanligt handdiskmedel. En del luckor är däremot mer känsliga och kräver därför såpa. Vilket alternativ du ska välja beror således på vilket material som dina luckor är tillverkade av.

Är du osäker på vad du ska använda för medel rekommenderar vi dig att först prova på en liten del av luckan, för att säkerställa att det inte blir några missfärgningar eller andra otrevligheter.

3. Glöm inte bort handtagen

Som vi varit inne på tidigare är det lätt hänt att handtagen blir smutsiga. Trots detta tenderar många att glömma att torka av dem. Se till att inte göra samma misstag!

4. Torka av med en torr trasa

Efter att du har torkat av luckor och handtag med en fuktig trasa bör du även gå över ytorna igen med en torr trasa. På så sätt undviker du att det uppstår vattenfläckar, vilka tenderar att komma fram annars.

5. Avlägsna fettfläckar med olja

Har du genomfört ovanstående steg men upplever fortfarande problem med fettfläckar på luckorna? Då kan du testa att avlägsna dessa med en vegetabilisk olja, eftersom fett löser fett.

Plocka fram en bit hushållspapper och häll några droppar olja på pappret. Gnugga försiktigt på fettfläckarna tills de gått bort. Därefter kan det vara bra att upprepa ovanstående steg en gång till!

Vill du få ännu fler städtips?

Då rekommenderar vi dig att spana in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster