Att lära sina barn att samarbeta med andra är väldigt viktigt. Gör man det dessutom via underhållande och pedagogiska samarbetsövningar brukar det även bli betydligt roligare för barnen. Här tänkte vi därför tipsa om tio roliga och stärkande samarbetsövningar för barn!
Vi tipsar om roliga samarbetsövningar för barn
Som vi varit inne på inledningsvis är det viktigt att man lär sina barn att samarbeta med andra barn. Det kommer att hjälpa dem genom hela livet. Gör man det dessutom tidigt, samt med underhållande lekar, brukar det vara enkelt att få med sig barnen på övningarna.
Nedanför har vi därför samlat en mängd roliga samarbetsövningar som kan genomföras såväl hemma som på skolan:
1. Flytta föremål från punkt a till b
Denna övning går att genomföra på många olika sätt. Ett sätt är att fästa 3–5 rep (beroende på hur många barn som ska delta i övningen) på en rektangulär plywoodskiva. Placera sedan ett föremål på skivan.
Det är sedan barnens uppgift att med hjälp av repen lyfta skivan, se till att föremålet ovanpå inte trillar ned samt förflytta det från punkt a till b.
Med andra ord en underhållande övning som kräver både kommunikation och samarbete!
2. Balansera papper med fingertopparna
Denna övning är egentligen densamma som ovanstående. Istället för att behöva en plywoodskiva, rep och ett annat föremål, kräver endast denna variant ett papper i A4-format.
Barnens uppgift blir nämligen att balansera pappret på sina fingertoppar medan de ska flytta det från ett ställe till ett annat. En perfekt övning att genomföra inomhus!
3. Bygg ett torn
Är det många barn som ska delta i lekarna kan det vara perfekt att dela in dem i flera lag och låta dem bygga någonting under tidspress. Det kan exempelvis handla om att bygga det högsta tornet med hjälp av byggklossar.
Vill man göra det ännu roligare kan man låta barnen använda sig av marshmallows och hård okokt spagetti, alternativt kottar och pinnar om ni är utomhus. Det är endast fantasin som sätter gränser för vad som ska byggas och vilka material som ska användas.
4. Hinderbana med förbundna ögon
Ytterligare en lek som brukar vara både rolig och bra för samarbetsförmågan, är hinderbana med förbundna ögon.
Övningen går ut på att det ena barnet tar på sig en ögonbindel. Det andra barnet ska sedan vägleda sin kompis och förklara hur denne ska gå för att komma förbi hindren, exempelvis ”ta två steg framåt”, ”gå fyra steg till vänster” osv.
Sedan turas man om att bära ögonbindeln och vägleda.
5. Lös upp knuten
Denna lek lämpar sig utmärkt att genomföra på förskolor och skolor. Den går ut på att barnen ska ställa sig i en ring, blunda, korsa händerna och sträcka fram dem till ringens mitt. De ska därefter greppa någon annans händer och öppna ögonen igen.
Målet för barnen blir sedan att försöka lösa upp knuten utan att släppa varandras händer. Något som kräver en stor dos kommunikation och samarbete!
6. Rita tillsammans
Till skillnad från ovanstående lek kräver inte denna särskilt många deltagare. Det räcker om man är två stycken. Är man fler delar man in sig i grupper om två och två.
Låt därefter barnen greppa en och samma penna. Utmaningen blir nu att de ska rita någonting, exempelvis ett hus, medan båda håller i pennan.
7. Inte nudda mark
Likt många av de ovanstående lekarna kan denna genomföras på flera olika sätt. Som exempel kan du antingen samla barnen i en ring eller dela in dem i flera lag om 2-4 stycken. Målet blir sedan att försöka hålla en boll eller ballong i luften så länge som möjligt, utan att den nuddar marken.
8. Stolrace
Denna samarbetsövning går ut på att barnen ska ta sig runt eller tvärs över ett rum utan att nudda marken. För att ta sig framåt och inte nudda marken använder de sig av stolar.
Antalet stolar ska vara mindre än antalet barn. På så sätt är de tvungna att tränga ihop sig på en och samma stol för att kunna flytta den andra stolen framåt och sedan upprepa proceduren.
När man gör denna övning bör man däremot vara väldigt försiktig, så att man inte ramlar och slår sig!
9. Tunnelboll
Denna samarbetsövning passar perfekt att genomföra i större grupper, exempelvis på kalas eller i skolklasser. Börja med att dela upp barnen i två lag. Därefter får de ställa sig på rad.
Personen längst fram i ledet ska sedan rulla en boll mellan benen till bakomvarande person. Detta fortsätter tills bollen har kommit längst bak i ledet. Personen längst bak ska då ta bollen och springa längst fram i ledet. Detta fortsätter sedan tills den personen som började har hamnat längst fram igen.
10. Stå på led i rätt ordning
Denna övning kan genomföras både inomhus och utomhus. Den är dessutom bra i många aspekter, då den stärker barnens samarbetsförmåga samtidigt som de lär känna varandra bättre.
Övningen går ut på att en förälder eller lärare ska be barnen att ställa sig på led baserat på exempelvis ålder, födelsemånad, skostorlek eller liknande. Är man en stor grupp kan man även dela upp barnen i två lag som tävlar mot varandra. Vilket lag hinner ställa sig i rätt ordning först?
Där har du det – tio underhållande samarbetsövningar som barnen kan genomföra såväl hemma som på skolan!