Underhållning i bilen för barn – 10 tips

Planerar ni inför en längre bilresa tillsammans med barnen? Då kan det vara bra att försöka hålla de sysselsatta med diverse lekar och pyssel. Här tänkte vi därför dela med oss av tio saker som kan ge underhållning till barnen i bilen!

Roligt i bilen för barn

Som vi varit inne på inledningsvis kan det vara utmanande att hålla barnen sysselsatta under långa bilturer. De tenderar snabbt att bli uttråkade vilket i sin tur kan leda till sura miner och stressade föräldrar.

Nedanför tänkte vi därför tipsa om tio saker som hjälper barnen att ha roligt i bilen. Det blir allt ifrån lekar till pyssel och annat kul:

1. Musikquiz

Gillar barnen musik? Varför inte sätta ihop en spellista med deras favoritmusik och göra ett musikquiz? Mixa brett och vilt eller gör olika teman/deltävlingar. Exempel på teman och deltävlingar skulle kunna vara:

  • Musik från barnens favoritfilmer eller TV-program
  • Musik från Melodifestivalen

2. Frågesport

Om inte musik går hem, eller om ni bara vill variera underhållningen, kanske en frågesport kan vara passande att sätta ihop? Det blir oftast väldigt roligt, både för barn och vuxna!

Planera frågor som är lagom utmanande och stämmer väl överens med barnens ålder och intressen.

3. Ett skepp kommer lastat

Denna enkla och roliga lek har vi tidigare tipsat om när vi delade med oss av aktiviteter som passar för barn i förskolan!

Den går ut på att man väljer en bokstav, exempelvis D, varpå den första personen ska säga ett skepp kommer lastat med någonting som börjar på just bokstaven D. Det kan exempelvis vara ”ett skepp kommer lastat med diskokulor”.

Näste person ska göra detsamma och även inkludera det föremål som den första personen sagt, exempelvis ”ett skepp kommer lastat med diskokulor och dill”. Sedan fortsätter det till dess att man inte kommer på några fler ord som börjar på bokstaven i fråga, också byter man.

4. Sten, sax, påse

Sten, sax, påse är en enkel och klassisk lek som kräver att man är minst två personer. Perfekt om ni har två barn i bilen eller vill vara med och leka själva!

De flesta vet nog hur denna lek går till, men för dig som inte vet det går den till på följande sätt:

Säg sten, sax, påse och visa sedan tecknen för respektive föremål med den ena handen.

Stenen gestaltas med en knuten näve, saxen med två utsträckta fingrar och påsen med en öppen hand.

Stenen vinner över saxen.

Saxen vinner över påsen.

Påsen vinner över stenen.

5. Hitta saker i er omgivning

Under långa bilturer slutar det oftast upp med att man sitter och stirrar ut genom rutan. För att göra det planlösa stirrandet lite roligare, kan ni med fördel arrangera en liten tävling som går ut på att hitta saker i omgivningen. Det kan exempelvis handla om djur, särskilda träd eller blommor, flygplan, vissa bilmärken eller liknande.  

6. Pussel

Pussel kräver stor koncentration och är därför ett ypperligt alternativ när du vill hålla barnen sysselsatta under bilturen. Ta med någonting som har en plan och hård yta samt kanter, exempelvis locket från en skokartong, och låt barnen lägga pussel.

7.Leksaker

Lekar och pussel i all ära, men många gånger fungerar faktiskt barnens favoritleksaker som den perfekta underhållningen i bilen. Låt de därför välja några leksaker att ta med sig i bilen, eller än bättre: överraska dem med en ny leksak!

8. Titta på film

Ladda ner en eller flera filmer på surfplattan eller mobilen och låt barnen koppla av med lite filmtittande. Efter allt lekande kan det vara skönt för både barn och föräldrar.

9. Rita

Att rita brukar alltid gå hem. Packa ner ett pappersplock och pennor och låt fantasin flöda. Ett annat alternativ är att skaffa en färgläggningsbok med roliga teckningar.   

10. Läsa bok

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om att ta med en bok. Antingen kan du ha högläsning eller också kan du låta barnen läsa på egen hand. Även detta brukar vara uppskattat hos både barn och föräldrar efter många timmars lek och skoj.

Där har du det – en mängd olika saker som säkerligen skänker barnen underhållning i bilen!

I vår webbutik hittar ni barnkläder, leksaker samt inredning men främst jobbar vi på att ha fina, roliga, annorlunda presenter till hela familjen, till nyfödda och dop, till vänskap eller födelsedagen.

Se våra produkter