Det finns en mängd olika typer av vinstilar, alla med sina distinkta smakskillnader. En av de populäraste vinstilarna bland svenskarna är Amarone. Men vad är det egentligen som är karaktäristiskt för detta vin? Här reder vi ut allt du vill veta om den populära vinstilen Amarone.
En introduktion till Amarone
Amarone, eller Amarone della Valpolicella som det egentligen heter, är ett vin som kommer från den italienska regionen Veneto och distriktet Valpolicella. Därav namnet Amarone della Valpolicella.
Vilken druva tillverkas Amarone av?
För att ett vin ska få kallas för Amarone måste det vara tillverkat av druvorna corvina veronese, corvinone och rondinella. Druvorna måste även ha sitt ursprung i distriktet Valpolicella.
Hur tillverkas Amarone?
Det är inte enbart druvorna som är unika för Amarone, utan även tillverkningsmetoden.
När man framställer Amarone använder man sig nämligen av en unik tillverkningsmetod som kallas för appasimento.
Apassimento-metoden innebär i korta drag att druvorna torkas under tillverkningen. I praktiken fungerar det på så sätt att druvorna sprids ut på stora bastmattor där de får torka under flera månader.
Under torkningsprocessen koncentreras aromerna vilket också är en av anledningarna till Amarone vinets unika smak…
Hur smakar Amarone?
Kombinationen av druvorna och tillverkningsmetoden gör att Amarone vinet får en djup och fyllig smak med inslag av russin, körsbär, nötter, choklad och pomerans.
I och med att smak är högst subjektiv, parallellt som aromerna kan variera mellan olika årgångar och vinmakare, har alla Amarone viner sina egna unika smakprofiler. Det är därför inte ovanligt att du hittar inslag av fat, kryddnejlika, vanilj, peppar, kakao, kanel och nougat i dessa viner.
Vilken mat och tilltugg passar till Amarone?
Eftersom vinet karaktäriseras av en djup och fyllig smakprofil passar det bra ihop med kött, både nöt, lamm och vilt, men även tomatbaserade pastarätter och grytor. Amarone passar även utmärkt till lagrade hårdostar!