Toast skagen är en populär svensk klassiker som passar till förrätt vid de flesta högtider och festmåltider. Ibland vill man lyxa till det lite extra och dricka vin till denna goda rätt och det finns en del alternativ att välja på. I denna artikel ger vi dig tips på hur du ska tänka för att välja rätt typ av vin att servera till rätten, dessutom information om Toast Skagen och dess ursprung.
Introduktion av Toast Skagen
Skagen syftar på den danska orten med samma namn, men skapades inte av någon från Danmark utan av en svensk kock med namnet Tore Wretman på 50-talet. Rätten har som nämnts tidigare blivit en svensk klassiker och är en enkel rätt att tillaga.
En Toast Skagen tillagar man genom att blanda räkor, dill, majonnäs, créme fraiche och citron som man sedan klickar ut på en smörstekt toast. Sist men inte minst toppar man med löjrom. Självklart finns det massor av olika varianter av denna klassiker. Det ursprungliga receptet innehöll ingredienserna räkor och hemmagjord majonnäs. Numera kan man hitta recept där bland annat även pepparrot och rödlök ingår.
Tips på vin till Toast Skagen
Men vilket vin ska man servera till denna klassiska förrätt?
Toast Skagen har en krämig konsistens och räkorna har en sälta som går ihop tillsammans med lite sötma. Räkor och löjrom har smak av umami, vilket skulle kunna beskrivas som en smak med mix av sött, salt, nötig och som buljongaktig.
Rödvin passar inte till Toast Skagen eftersom umamin tillsammans med rödvin blir bitter. Däremot passar ett halvtorrt vitt vin med lite sötma, till exempel en torr riesling. Även ett friskt vitt vin passar bra till skagen, som till exempel ett vin på druvan chardonnay. Ett friskt, torrt och lite fruktigt vin utan allt för mycket syra är alltså vad som rekommenderas. Till Toast Skagen passar även ett mousserande vitt vin utmärkt eftersom fräschören möter de salta räkorna och krämigheten.
Hoppas att du nu har en idé om vad du ska servera för vin till Toast Skagen!