Avloppslukt från toalettstol – orsak & lösning

Upplever du att det luktar illa från din toalettstol? Kanske att det till och med finns en avloppslukt? Då har du hamnat helt rätt. Vi tänkte nämligen berätta mer om vad detta problem kan bero på, hur du går tillväga för att lösa det samt hur du kan få hjälp.

Men först – vad beror den dåliga doften på?

Likt alla typer av avloppsproblem finns det många möjliga orsaker till att det luktar illa från toalettstolen. En av de vanligaste orsakerna är att det inte finns tillräckligt med vatten i den. Börja därför med att kontrollera ifall detta är fallet även hos dig.

Är det däremot tillräckligt med vatten i stolen beror troligtvis den otrevliga doften på någonting annat. Det kan bland annat vara så att tätningen som sitter mellan avloppet och stosen har torkat sönder eller blivit defekt av någon annan anledning. Något som resulterar i att avloppslukten sprider sig i badrummet.

Upplever du att den dåliga doften kommer och går, d.v.s. att den bara finns då och då? I så fall kan det bero på avloppssystemets över- och undertryck.

Så får du bukt med problemet 

Beroende på vad som orsakat den dåliga lukten finns det såklart olika lösningar. Är det så att det är lite vatten i stolen kan det räcka med att spola. Är det kontinuerligt lite vatten i toalettstolen bör du göra en fördjupad undersökning för att ta reda på vad det beror på.

Har den dåliga doften orsakats på grund av en bristande tätning, behöver denna bytas ut. Toaletten behöver alltså kopplas ur och demonteras varpå tätningen kan ersättas. Finns lukten bara vid vissa tillfällen kan även detta lösas när du byter ut tätningen.

Ta hjälp

Har du testat ovanstående metoder utan ett lyckat resultat? Eller saknar du helt enkelt tid, energi eller kunskap för att göra detta? Då rekommenderar vi dig att kontakta ett företag som kan hjälpa dig.

Publicerat den
Kategoriserat som roris