7 tips när du ska vinterförvara din motorcykel

När temperaturen utomhus sjunker och väglaget blir allt sämre, ja då är det dags att ställa undan motorcykeln för säsongen. För att hålla din motorcykel i bästa tänkbara skick, gäller det däremot att vara noga med hur du förbereder och förvarar den. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du bäst går tillväga för att vinterförvara din motorcykel!

Tips inför vinterförvaringen av din MC

Som nämnts inledningsvis är det väldigt viktigt att du förbereder och förvarar din MC på rätt sätt. Nedanför har vi därför samlat sju tips och råd som hjälper dig att lyckas med just detta:

1. Tvätta av och rengör

Först och främst gäller det att du tvättar av och rengör hojen efter årets sista åk. Använd adekvata rengöringsprodukter som avfettning, schampo och kedjerengöring för att få bort både ytlig och ingrodd smuts.

Efter rengöringen är det viktigt att du låter alla komponenter torka ordentligt. Annars finns det risk för rostangrepp. Låt den stå över natten eller kör några mil för att låta den lufttorka snabbare!

Överväg även att lägga på ett lager vax innan du går vidare till nästa steg.

2. Smörj in kedja och vajrar

När du rengjort din MC är det dags att smörja in kedja och vajrar. På så sätt undviker du att de angrips av rost!

3. Byt ut filter och olja

Förutom att smörja in kedja och vajrar gäller det att även se över och byta ut filter respektive olja. Byter du inte ut oljan riskerar nämligen växellåda och motor att angripas av rost. Likaså kan ett gammalt filter ställa till med problem.

4. Koppla ur batteriet

För att hålla batteriet i bästa tänkbara skick bör det inte laddas ur helt och hållet.

För att undvika detta problem finns det två olika tillvägagångssätt – antingen kopplar du ur batteriet i samband med vinterförvaringen eller också underhållsladdar du det med jämna mellanrum. Det förstnämnda alternativet är ju såklart betydligt enklare!

5. Fyll på tanken med bränsle

Innan du ställer undan hojen för vintern bör du se till att den är fulltankad. Ställer du undan den med en halvfull tank finns det en risk att det bildas kondensvatten, vilket i sin tur kan ställa till problem när du ska starta upp motorcykeln igen.

6. Fyll extra luft i däcken eller använd ett depåstöd

Vad många MC-ägare inte tänker på är att däcken kan bli ojämna om de står rätt upp och ner under en längre period. För att slippa problem med ojämna däck kan du antingen ställa hojen på ett depåstöd eller fylla däcken med lite extra luft.  

7. Förvara i ett varmt garage

Sist men inte minst gäller det att du förvarar din motorcykel på en varm plats med god ventilering och luftcirkulation. På så sätt minskar du riskerna för att det ska uppstå fukt som leder till rostiga komponenter, onödigt däckslitage och liknande. I en separat artikel berättar vi mer om varför du inte bör förvara din MC utomhus.

Där har du det – sju tips som hjälper dig att lyckas med vinterförvaringen av din motorcykel!

Är du intresserad av att hyra förråd, garage eller parkering?

Gör en förfrågan