5 tips när du ska bära tunga saker i en trappa

Att bära tunga saker på en plan yta är utmanande. Att göra det i en trappa är än mer utmanande. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd till dig som ska bära tunga saker i en trappa!

Därför är det viktigt att vara försiktig

När man ska bära tunga saker i en trappa finns det många risker. Är man inte försiktig och använder rätt tillvägagångssätt riskerar man att skada såväl föremålet som man lyfter som trappen och trapphuset. Än värre är att man riskerar att skada sig själv, och det allvarligt!

Att tänka på när du ska bära tunga saker i en trappa

Som du kan se finns det mycket som kan gå fel när man ska bära tunga saker i en trappa, och det gäller således att man har de rätta förberedelserna och genomförandet. Nedanför har vi därför samlat våra bästa tips och råd för att lyckas med just detta:

1. Gör föremålet så lätt och litet som möjligt

Det allra första vi rekommenderar dig att göra är att förbereda föremålet som ska lyftas upp (eller ner) för trappen, så att det blir så lätt och litet som möjligt.

Gäller det ett stort och tungt matbord kan det exempelvis vara behjälpligt att plocka bort benen. Är det ett kassaskåp som ska bäras upp kan det underlätta att hänga av dörren om det är möjligt. Ja, du förstår grejen!

2. Säkerställ att ingenting är i vägen

Förutom att göra föremålet så lätt och litet som möjligt rekommenderar vi dig att kontrollera så att ingenting är i vägen i trappen eller vid omkringliggande ytor.

3. Var minst två stycken

En stor utmaning i trappor är att de har en väldigt begränsad yta. Framförallt om det gäller en svängd trapp. Något som gör det svårt att vara många som hjälper till med lyftet. Vi rekommenderar däremot att man är minst två stycken, en som bär längst fram och en som bär längst bak.

4. Använd en ergonomisk lyftteknik

När man ska bära tunga föremål är risken stor att man ådrar sig slitageskador till följd av felaktiga lyft. Därför gäller det att man är väldigt noga med hur man lyfter, att man anammar en ergonomisk lyftteknik.

Tips på hur du lyckas med detta hittar du i vår tidigare artikel om lyftteknik.

5. Använd ett lämpligt redskap

För att underlätta lyftet kan det vara en bra idé att ta hjälp av ett lämpligt redskap såsom bärremmar eller en säckkärra. Även trappklättrare kan vara bra att använda, men man bör vara medveten om att dessa kan vara väldigt dyra samt svåra att manövrera för en novis.

I en tidigare artikel har vi tipsat om bärhjälpmedel som underlättar vid tunga lyft.

Där har du det – en handfull tips som underlättar när du ska bära tunga saker i en trappa!

Är du intresserad av roliga & praktiska produkter till de bästa priserna?

Se våra produkter