I vår webbutik hittar ni barnkläder, leksaker samt inredning men främst jobbar vi på att ha fina, roliga, annorlunda presenter till hela familjen, till nyfödda och dop, till vänskap eller födelsedagen.

Just nu erbjuder vi 20% rabatt på hela sortimentet. För att ta del av erbjudandet använder du rabattkoden "wikster20".

Ta del av erbjudandet

Tips på 7 stillsamma lekar för barn

Vi har tidigare tipsat om allt ifrån samarbetsövningar till utomhuslekar för barn. Det finns däremot stunder där såväl föräldrar som barn önskar lite mer stillsamma och tysta leka. Här tänkte vi därför tipsa om sju roliga men stillsamma barnlekar!

 Vi tipsar om roliga men stillsamma lekar

Som vi varit inne på inledningsvis är det inte alltid som barnen har energi nog för att ägna sig åt fartfyllda aktiviteter. Något som även kan vara skönt som förälder, att få njuta av lite lugn och ro.

Nedanför har vi därför sammanställt sju roliga men stillsamma lekar som säkerligen uppskattas av barnen:

Sten, sax, påse

Sten, sax, påse är en riktigt klassisk lek. Den är dessutom stillsam och kan genomföras i princip vart som helst. Där hemma, ute, på bussen, i väntrummet hos doktorn eller någon annanstans.

En öppen hand symboliserar påsen medan en knuten näve symboliserar stenen. Ett utsträckt pekfinger och långfinger symboliserar saxen. Det förstnämnda alternativet vinner över det andra medan stenen vinner över saxen, vilken i sin tur vinner över påsen.

Gissa hur många som finns i burken

En annan stillsam och underhållande lek som går ut på att man ska placera ett X-antal föremål i en genomskinlig burk. Det kan handla om allt ifrån godis och suddgummin till leksaker. Barnen ska sedan gissa hur många föremål som finns i burken.

Vem är jag?

Denna lek går ut på att en person ska få välja ut en person eller ett djur. Övriga deltagare ska sedan ställa frågor som kan besvaras med ”ja” eller ”nej” för att få ledtrådar om vilken person eller vilket djur som personen valt.

Väljer man det förstnämnda alternativet, d.v.s. en person, kan det såklart vara hjälpsamt om man har ett specifikt tema såsom superhjältar, Disney prinsessor eller liknande.

Vilket yrke har jag?

Detta är en variant på ovanstående lek och fungerar egentligen precis likadant, med skillnaden att man ska välja mellan olika yrken. Perfekt för de lite äldre barnen som kanske funderar på vad de ska göra när de blir stora!

Viskleken

Precis som sten, sax, påse är viskleken en riktig klassiker. Den går ut på att barnen ska sätta sig i en ring. En av dem som sitter längst ut i ringen ska sedan viska någonting i nästa persons öra, vilket fortsätter ringen runt. Därefter säger den sista personen vilket ord han hörde. Är det samma ord som i början?    

Snurra flaskan med kluriga frågor

Denna lek går ut på att barnen sätter sig i en ring och placerar en flaska i mitten av ringen. Man turas sedan om att snurra flaskan. Den person som flaskans öppning pekar mot får sedan svara på en klurig fråga och får en poäng för rätt svar!

Nedanför kommer några exempel på frågor som kan ställas:

Vad heter det djur som har en lång tunga och huvudsakligen äter myror?

Svar: Myrslok

Vad heter superhjälten som kan skjuta spindelnät från händerna?

Svar: Spiderman

Vad heter snögubben i filmen Frost?

Svar: Olof

Hur många dagar är det på en vecka?

Svar: 7 stycken

Hur många timmar är det på ett dygn?

Svar: 24 timmar

Hänga gubbe

Denna roliga penna- och papperslek går ut på att en person ska välja ett ord. Det kan egentligen vara vad som helst. Därefter får personen rita ut små streck (_) som representerar ordets bokstäver.

De andra deltagarna ska sedan gissa på olika bokstäver. Finns bokstaven i ordet skrivs det ut ovanför ett av sträcken. Om det inte finns ska personen rita ett streck till den figur som när den är färdigställd kommer föreställa en hängd streckgubbe.

För att det inte ska gissas på samma bokstav flera gånger brukar felaktiga bokstäver skrivas upp någon annanstans än på strecken.

Där har du det – sju underhållande men stillsamma lekar för barn!

I vår webbutik hittar ni barnkläder, leksaker samt inredning men främst jobbar vi på att ha fina, roliga, annorlunda presenter till hela familjen, till nyfödda och dop, till vänskap eller födelsedagen.

Just nu erbjuder vi 20% rabatt på hela sortimentet. För att ta del av erbjudandet använder du rabattkoden "wikster20".

Ta del av erbjudandet