5 tips till dig som ska flytta en värmepump

Har du en tung och otymplig värmepump som ska demonteras och ersättas med en ny? Då kommer denna artikel vara hjälpsam för dig. Här tänkte vi nämligen berätta kort om demonteringen samt dela med oss av våra bästa tips för hur du flyttar detta schabrak på ett enkelt och smidigt sätt!

Att tänka på vid demontering av en värmepump

Innan du kan göra dig av med den befintliga pumpen måste den såklart demonteras från väggen. Något som går att göra på egen hand men som helst ska överlåtas till en fackman. Det är nämligen viktigt att allt går rätt till för att undvika onödiga skador.

I värmepumpens bruksanvisningar står det vanligtvis hur du ska göra för att lyckas med demonteringen på egen hand. Känner du att det är någonting du vill göra själv rekommenderar vi dig därför att först och främst börja i den änden.

Exakt hur man demonterar värmepumpen kan nämligen skilja sig åt mellan olika fabrikat och årsmodeller.

Så gör du för att lyfta och flytta en värmepump

När du väl har fått loss den pumpen är det dags att lyfta och flytta den. Ett riskfyllt moment som riskerar att leda till allvarliga person- och materialskador om man inte har rätt förberedelser och genomförande!

Nedanför har vi därför samlat våra bästa tips och råd för att lyckas med ett tryggt och säkert lyft:

1. Ta hjälp av en stark vän

När man ska lyfta en värmepump, eller något annat tungt föremål för den delen, är det viktigt att man inte gör det på egen hand. Risken är då stor att man skadar sig. Se därför till att vara minst två stycken.

2. Förbered färdvägen

Vart ska pumpen flyttas till? Kanske till ett släp på uppfarten eller någon annanstans? Oavsett vilket så bör färdvägen förberedas. Kontrollera så att det inte ligger någonting i vägen som ni exempelvis riskerar att snubbla över.

3. Tänk på att lyfta ergonomiskt

Som vi varit inne på tidigare är det av största vikt att tänka på hur man lyfter. Mer specifikt handlar det om att lyfta ergonomiskt, med rygg och nacke så rak som möjligt. Böj istället på benen när du ska greppa föremålet i fråga.

I vår tidigare artikel om lyftteknik kan du lära dig mer om hur du lyfter på ett ergonomiskt sätt!

4. Överväg att använda ett redskap

Även om det är fullt möjligt att genomföra dessa lyft med rätt teknik och förberedelser, kan det vara fördelaktigt att använda sig av ett adekvat redskap. Något som kommer att göra lyftet både enklare och säkrare.

Det kanske bästa redskapet att använda om du ska flytta en värmepump är en bärsele. Du hittar ännu fler tips i vår tidigare artikel om bärhjälpmedel.

5. Ta pauser

Sist men inte minst gäller det att ta det försiktigt och stanna av för att återhämta sig.

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig att lyfta och förflytta en värmepump på ett tryggt och säkert sätt!

Är du intresserad av roliga & praktiska produkter till de bästa priserna?

Se våra produkter