Så flyttar du tunga möbler själv

Att göra sig av med soffor, skåp och andra tunga möbler kan vara minst sagt utmanande. Med rätt planering och genomförande går det däremot alldeles utmärkt att göra denna typ av uppgift på egen hand. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att flytta tunga möbler själv!

Våra bästa tips till dig som ska flytta tunga möbler själv

Som vi varit inne på tidigare kan det vara utmanande att flytta tunga möbler själv. Det kan dessutom vara farligt, då det finns en risk att man tappar möblerna och gör illa sig. Med rätt förberedelser och genomförande brukar det däremot gå bra.

Nedanför delar vi med oss av våra bästa tips och råd till dig som planerar att flytta tunga möbler på egen hand:

1. Inkalla förstärkning

Att ge sig på denna typ av arbete helt själv är ingen god idé. Man bör åtminstone vara två stycken som lyfter. Se därför till att ringa en stark vän, det kommer att behövas!

2. Plocka isär möblerna så gott det går

Nästa steg är att plocka isär möblerna så gott det går, för att på så sätt underlätta hanteringen samt bli av med så mycket vikt som möjligt. Det kan exempelvis handla om att plocka bort divanen från soffan, skruva lös bordsbenen eller hänga av dörrarna från skåp och byråer.

3. Kontrollera så att ingenting är i vägen

Innan ni påbörjar lyftet kan det vara bra att slänga ett extra öga på färdvägen. Är det någonting som är i vägen och förhindrar er från att komma förbi med möblerna?

4. Underlätta lyftet med ett bärhjälpmedel

För att göra lyftet både enklare och säkrare kan det vara bra att använda ett adekvat redskap, exempelvis en flyttsele. Du hittar ännu fler exempel i vår tidigare artikel om bärhjälpmedel.

5. Tänk på att lyfta ergonomiskt

Oavsett om ni tar hjälp av ett redskap eller inte är det viktigt att tänka på hur ni lyfter. Att tänka ergonomiskt. Undvik att böja på rygg och nacke. Håll ryggen rak hela tiden och böj istället på benen. Missa inte vår tidigare artikel där vi berättar mer om hur man använder rätt lyftteknik för bästa ergonomi.

6. Var extra försiktig i trappor

Trappor är stora riskmoment när man håller i tunga och otympliga föremål. Det gäller därför att ta det extra försiktigt och ha rätt strategi. Tidigare har vi därför sammanställt fem tips till dig som ska bära tunga saker i en trappa.

7. Ta pauser

När man blir trött och utmattad ökar riskerna för att man ska slarva och skada sig, exempelvis genom att tappa möblerna eller snubbla. För att undvika detta kan det därför vara en bra idé att ta pauser under arbetets gång!

Genom att följa ovanstående tips går det förhoppningsvis alldeles utmärkt att flytta tunga möbler själv.

Är du intresserad av roliga & praktiska produkter till de bästa priserna?

Se våra produkter