Förvara kajak – så gör du

För att din kajak ska hålla sig i bästa tänkbara skick gäller det att du är noggrann med förvaringen. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd för hur du förvarar din kajak såväl utom- som inomhus.

Att tänka på om du ska förvara kajaken utomhus

Att förvara kajaken inomhus är faktiskt att föredra. Med det sagt så kan vissa kajaker klara sig utomhus, förutsatt att du förvarar den på rätt sätt. Nedanför har vi därför samlat våra bästa tips för hur du lyckas med detta:

1. Ställ den inte direkt på marken

Det allra första du bör tänka på är att inte ställa kajaken direkt på marken. Ett bättre alternativ är att lägga något under kajaken, exempelvis två tjockare brädbitar, som gör att den ligger en bit från marken.  

2. Se till att sittbrunnen är vänd nedåt

Förutom att placera någonting under kajaken bör du även vända den upp och ner, så att snö, regn, smuts eller andra otrevligheter letar sig in i sittbrunnen.

3. Undvik fukt och väta

Om du planerar att förvara kajaken utomhus under vinterhalvåret, bör du i allra högsta grad försöka undvika exponering för fukt och väta som riskerar att frysa på kajaken. Har du otur kan det nämligen leda till sprickor i skrovet.

4. Undvik direkt exponering av solljus

På samma sätt som du bör undvika att kajaken utsätts för fukt och väta, bör du även se till att den inte exponeras för direkt solljus under längre perioder. UV-ljuset kan nämligen leda till missfärgningar.

5. Undvik onödigt tryck

Om kajaken utsätts för högt tryck under längre tid, exempelvis om den ligger på en hård yta, riskerar den att bli skadad. Se därför till att undvika onödigt tryck och förvara aldrig två kajaker ovanpå varandra!

6. Lägg den längs med huskanten

Ett bra tips för att skydda kajaken är att lägga den upp och ner längsmed huskanten. På så sätt får den ett visst skydd från takets överhäng.

7. Lägg den under ett tak

Har du däremot möjlighet att förvara den under tak, exempelvis i en carport, är detta såklart att föredra.

8. Täck över den med presenning eller liknande

Om du däremot saknar tillgång till både huskant och carport rekommenderar vi dig att täcka över kajaken med en presenning eller liknande.

9. Använd ett lås

Sist men inte minst rekommenderar vi dig att låsa fast kajaken med ett ordentligt kättinglås för att undvika stöld!

Att tänka på om du ska förvara kajaken inomhus

Som tidigare nämnts är det bäst att förvara kajaken inomhus. Genom att göra detta kan du nämligen försäkra dig om att det inte förekommer någon yttre åverkan från väder och vind, samtidigt som risken för stöld är betydligt mindre.

Att förvara kajaken i ett garage eller förråd är en bra lösning. De flesta har nämligen gott om plats i dessa utrymmen samtidigt som temperaturen och miljön i ett uppvärmt och ventilerat garage eller förråd är optimal.

Har du å andra sidan ont om plats, eller bara känner för att göra förvaringen så smart och smidig som möjligt, kan du med fördel hänga upp den på väggen eller i taket med adekvata redskap. Det finns både vägghållare och takhissar som är särskilt anpassade för kajaker.

Vi hoppas att du funnit ovanstående tips och råd hjälpsamma och att de hjälper dig med kajakförvaringen såväl utom- som inomhus!

Är du intresserad av att hyra förråd, garage eller parkering?

Gör en förfrågan