Sommarförvaring av skidor – så gör du

När temperaturen stiger och snön börjar smälta är det dags att ställa undan skidorna för säsongen. För att de ska hålla sig i bästa tänkbara skick gäller det däremot att de förbereds och förvaras på rätt sätt. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du förbereder och förvarar dina slalom- och längdskidor!

Så förbereder du dina slalomskidor

När säsongen börjat lida mot sitt slut är det dags att förbereda slalomskidorna för sommarförvaringen.

Det allra första du bör göra är att rengöra dem ordentligt för att avlägsna all smuts som de ådragit sig under vintern. Skölj av skidorna med vatten och torka sedan av dem med en mjuk trasa. Låt de sedan stå och lufttorka så att de blir helt torra. Annars riskerar vissa komponenter att börja rosta.

När du väl har rengjort dina skidor bör du även överväga att slipa kanterna. Något som antingen kan göras på egen hand eller hos en skidverkstad. Därutöver bör du även valla skidorna med en mjuk och fet valla. Väljer du att lämna in skidorna kan det vara bra att låta verkstaden göra både och, d.v.s. slipning och vallning!

Sist men inte minst bör du även skruva ner bindningarna. På så sätt riskerar de inte att tappa sin spänst. Kom däremot ihåg att skruva upp dem inför det första åket nästkommande säsong.

Sammanfattningsvis

För att förbereda dina slalomskidor för sommarens förvaring bör du:

  • Tvätta av skidorna
  • Slipa kanterna (vid behov)
  • Applicera en mjuk och fet valla
  • Skruva ner bindningarna

Så sommarförvarar du dina slalomskidor

Efter noggranna förberedelser är det dags att förvara slalomskidorna. Något som helst bör göras i ett torrt och mörkt förråd eller garage som är uppvärmt. Placera gärna skidorna i ett skidfordral för att ge de extra skydd mot smuts.

Skidorna kan förvaras både liggande och stående. Tänk däremot på hålla skidor och stavar skilda från varandra. Annars riskerar undersida och kanter att bli repiga.

Så förbereder du dina längdskidor

Precis som slalomskidorna behöver längdskidorna preppas för sommarförvaringen.

Här gäller det huvudsakligen att försöka rengöra belaget, d.v.s. skidornas undersida, och avlägsna vinterns fästvalla. För att lyckas med detta behöver du använda s.k. vallaväck och skyddsparaffin som säkerställer att fästvallan lossnar och att belaget är väl förseglat under sommarens förvaring.

Så sommarförvarar du dina längdskidor

Likt slalomskidorna bör längdskidorna förvaras i ett torrt och mörkt förråd eller garage. Helst i ett skidfodral för extra skydd mot smuts. Svårare än så är det inte att förvara dina längdskidor under sommaren!

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du förbereder och förvarar dina slalom- respektive längdskidor på bästa sätt.

Är du intresserad av att hyra förråd, garage eller parkering?

Gör en förfrågan