Förvara tavlor – så gör du

De allra flesta har idag tavlor som ligger en varmt om hjärtat. Ibland för att de har ett högt pengavärde, men många gånger för att de har ett högt affektionsvärde. Trots detta kan det hända att man inte längre vill ha sina tavlor på väggen, samtidigt som man inte heller vill göra sig av med dem. Och då gäller det att förvara dem på rätt sätt, så att de inte går sönder. Låt oss därför berätta mer om hur du lyckas med konstförvaringen!

Så förvarar du dina tavlor på bästa sätt

Konst är många gånger oersättlig. Vare sig dina tavlor har ett högt penga- eller affektionsvärde gäller det därför att förvara dem på rätt sätt. Nedanför har vi därför sammanställt våra bästa tips och råd för att lyckas förvaringen:

1. Placera tavlorna i en låda

Det allra första du bör göra är att linda in konstverken i papper eller bubbelplast och sedan placera de i en kartonglåda som är särskilt framtagen för tavlor, s.k. tavellådor. Något som dels görs för att skydda verken från slag och stötar men också för att de inte ska exponeras för direkt solljus.

2. Förvara de i rumstemperatur

När du väl har slagit in dina tavlor är det dags att lägga undan de. Här gäller det att lägga tavlorna på en uppvärmd plats med konstant rumstemperatur. Konstverk mår nämligen inte bra av temperaturförändringar och bör därför inte placeras i källarutrymmen eller vindsförråd.

Ett bättre alternativ är att förvara tavlorna i ett uppvärmt och ventilerat förråd med jämn temperatur.

3. Se till att det inte finns någon fukt

På samma sätt som det inte bör ske några större temperaturskillnader under förvaringen, bör det inte heller förekomma någon fukt eller väta.

Här kan du med fördel spana in vår tidigare artikel där vi berättar hur du undviken kondens i förrådet.  

4. Se till att det inte finns några skadedjur

Det är däremot inte enbart temperaturskillnader och väta som riskerar att skada dina konstverk. Även skadedjur som möss och mal kan orsaka stor skada. Se därför till att några sådana inte finns där du planerar att förvara dina tavlor!

5. Se till att ställa tavlorna på en hylla

Sist men inte minst bör du förvara dina tavlor på en upphöjd plats, exempelvis på en hylla. Skulle det vara så att golvet börjar fyllas med vatten, exempelvis till följd av en vattenskada/-läcka, skyddar du då dina verk mot detta.

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig att förvara dina tavlor på bästa sätt!

Är du intresserad av att hyra förråd, garage eller parkering?

Gör en förfrågan