När skotersäsongen börjar lida mot sitt slit är det dags att förbereda den för sommarens vila. Här tänkte vi därför berätta mer om vilka förberedelser du bör göra samt hur du bäst sommarförvarar din snöskoter, både utom- och inomhus!
Så förbereder du din skoter för förvaring
Som nämnts inledningsvis finns det en hel del förberedelser som bör göras när skotersäsongen börjar lida mot sitt slut och det är dags att ställa undan den för säsongen. Nedanför berättar vi därför mer om hur du går tillväga för att förbereda din snöskoter på bästa sätt:
1. Rengör skotern
Det allra första du bör göra är att tvätta skotern grundligt. Ta fram trädgårdsslangen och spruta av chassi, huv, dyna och resterande ytor med så varmt vatten som möjligt. Därefter bör du gå över alla delar med schampo eller såpa och avsluta med ytterligare en avsköljning.
Genom att följa dessa steg avlägsnar du effektivt all smuts, saltavlagringar och andra otrevligheter som skotern har samlat på sig under säsongen. Det blir dessutom betydligt enklare att göra det innan sommarförvaringen, så att smutsen inte hinner gro in.
Tänk på att låta skotern torka ordentligt innan du fortsätter med nästa steg.
2. Smörj nödvändiga delar
Efter att ha rengjort skotern och låtit den torka är det dags att smörja och olja in nödvändiga delar. Exempelvis ska boggi och a-armar förses med en tunn oljefilm. Likaså ska chassits smörjnipplar fettas in. Som sagt, gå smörj in alla nödvändiga delar med fett eller olja!
3. Byt olja och filter
Kör du en skoter med fyrtaktsmotor bör du även se till att byta filter och olja efter säsongens slut.
4. Konservera bränsle och motor
Nästa steg är att konservera skoterns bränsle/motor. Här finns det lite olika skolor för vad som fungerar bäst. En del tömmer bränslet medan andra använder additiv som konserverar bränslet.
Därutöver kan konserveringsprocessen skilja sig åt mellan olika skotermärken och modeller. Läs manualen för att se vad som gäller för just din skoter och rådfråga en fackman om du känner dig osäker.
5. Töm eventuella värdesaker
Sist men inte minst bör du tömma eventuella förvaringsboxar från värdesaker eller annat som riskerar att bli stulet eller börja mögla under sommaren.
Så förvarar du din skoter utomhus på sommaren
Om du planerar att förvara din snöskoter utomhus rekommenderar vi dig att tänka på följande saker:
1. Palla upp den
Det allra första du bör göra är att tänka på hur och vart du parkerar din skoter. Den bör exempelvis inte stå på gräsmattan eller direkt på någon annan yta. Ett bättre tips är att palla upp den med hjälp av lastpallar eller annat adekvat redskap. På så sätt minskar trycket på tätningarna.
2. Låt den stå under ett tak
Förutom att palla upp skotern kan det vara bra att låta den stå under ett tak, exempelvis en under en carport, om du har möjlighet till detta. På så sätt skyddar du den mot väder och vind och minskar risken för korrosion på skoterns metalldelar.
3. Använd ett kapell
Skotern bör även täckas med ett kapell, oavsett om den står under ett tak eller inte. Här gäller det att använda ett högkvalitativt kapell med rätt egenskaper. Det är exempelvis viktigt att kapellet ”kan andas”, då det annars riskerar att bildas kondens. Något som i sin tur kan leda till korrosion.
4. Rotera mattan
Är du riktigt rädd om din skoter kan det vara fördelaktigt att rotera mattan några gånger under sommaren. Genom att göra detta fördelar du belastningen på kullagren.
5. Skydda mot stöld
Sist men inte minst gäller det att skydda skotern mot stöld. Använd ett godkänt lås och ställ den så undangömd som möjligt. Har du möjlighet att ta andra åtgärder är detta också att föredra!
Så förvarar du din skoter inomhus på sommaren
Om du ska förvara skotern inomhus, i ett garage eller förråd, finns det inte lika mycket att tänka på. Det enda du egentligen behöver göra är att palla upp skotern och rotera mattan om du tycker att det är viktigt. Tenderar det att bli smutsigt i förvaringsutrymmet kan det även vara bra att använda ett kapell.
Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att förbereda din snöskoter för sommarens vila samt hur du förvarar den på bästa sätt, både utom- och inomhus!