Vinterförvara vattenskoter – så gör du

När temperaturen sjunker och vattnet börjar frysa gäller det att ta upp vattenskotern för vintern. För att den ska hålla sig i bra skick är du också tvungen att göra vissa förberedelser samt tänka på hur du förvarar den. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd för hur man vinterförvarar sin vattenskoter!

Så förbereder du vattenskotern för vinterförvaringen

Som nämnts inledningsvis är man tvungen att förbereda skotern inför vinterdvalan. Först och främst gäller det att plocka upp den ur vattnet i lämplig tid (om den ligger förtöjd på en båtplats).

Töm kylvatten

Väl uppe ur vattnet kan skotern behöva tömmas på kylvatten, vilket enklast görs genom att gasa några gånger. Som sagt gäller detta inte alla vattenskotrar. Läs manualen för att se vad som gäller för just ditt märke och modell.

Tvätta

Något annat som kan vara bra att göra innan du ställer undan skotern för vintern är att ge den en ordentlig tvättning. Tvätta av såväl ovan- som undersida för att säkerställa att inget sjögräs eller andra otrevligheter fastnat. Väntar du med detta moment kommer det att bli betydligt tuffare.

Oljebyte, bränslepåfyllning och dyvika

Därutöver bör du kontrollera om det behövs ett oljebyte, fylla upp bränsletanken samt skruva bort dyvikan. Kom däremot ihåg att sätta tillbaka dyvikan innan den första turen!

Kontrollera batteriet

På en del skotrar finns ett s.k. blysyrabatteri, vilket kan behöva fyllas om nivån är låg. Kontrollera därför om du har denna typ av batteri på din vattenskoter samt om syranivån är låg. Fyll på om det är nödvändigt.

Töm stuvfack från värdesaker

I stuvfacket kan det förvaras både det ena och det andra. Allt ifrån värdesaker till mat och annat som riskerar att börja mögla under en långvarig magasinering. Se därför till att tömma stuvfacket för att slippa stöld eller andra otrevligheter.

Konservera motorn

Sist men inte minst gäller det att konservera vattenskoterns motor. Något som du kan göra själv men helst bör överlåta till någon fackman. Väljer du däremot det förstnämnda alternativet gäller det att du kontrollerar ifall det finns några särskilda saker som gäller för just din modell.

Ett bra generellt tips är att blanda lika delar vatten och glykol och sätta in det i kylsystemet. På så sätt minskar du risken för bl.a. rostskador. Än en gång vill vi däremot påpeka hur viktigt det är att ta hjälp av en fackman om du är det minst osäker samt läsa i instruktionsboken för att ta reda på om det finns några särskilda föreskrifter för just din vattenskotermodell.

Sammanfattningsvis

För att förbereda skotern för vinterförvaringen är det viktigt att tänka på följande:

 • Se till att ta upp den i god tid
 • Kontrollera om den måste tömmas på kylvatten och gör i så fall detta
 • Tvätta skotern grundligt, både på ovan- och undersida
 • Kontrollera om det behövs ett oljebyte
 • Fyll upp bränsletanken
 • Skruva bort dyvikan, men kom ihåg att sätta tillbaks den innan sjösättning
 • Kontrollera batteriet
 • Töm stuvfacket
 • Konservera motorn

Vinterförvara vattenskotern utomhus

Om du planerar att låta skotern stå ute under vintern finns det en hel del saker att tänka på. En av de viktigaste sakerna är att skydda den mot stöld. Vattenskotrar är stöldbegärligt gods, så det gäller att ha den under uppsikt.

Allra helst bör den stå i ett inhägnat område med både larm och kameraövervakning. På så sätt minskar du risken att utsättas för stöld. Har du inte möjlighet att göra detta bör du åtminstone se till att den står på en låst trailer samt på en upplyst plats.

Något annat som du kan fundera över är ifall du ska ta bort hjulen från trailern och palla upp den. Det är dels skonsammare mot trailern, då du bl.a. slipper risken för spruckna och ovala däck, samtidigt som det kan underlätta vid försäkringsärenden.

Pallas trailern upp räknas den hos många försäkringsbolag som båtvagga och behöver därför inte låsas. Kontrollera däremot alltid vilka regler och villkor som gäller för just din försäkring!

Förutom att skydda vattenskotern från stöld gäller det såklart att den är ordentligt täckt. Här rekommenderar vi dig att köpa ett ordentligt kapell som skyddar mot väder och vind.

Tänk på att kapellet och eventuell presenning aldrig bör fästas i exempelvis bockar. De riskerar nämligen att ta vind vilket i sin tur kan leda till att vattenskotern välter.

För extra skydd bör den även förvaras under ett tak.

Sist men inte minst rekommenderar vi dig att plocka ut batteriet.

Sammanfattningsvis

När du vinterförvara skotern utomhus är det viktigt att tänka på följande:

 • Om möjligt, förvara den på ett inhägnat område med larm och kameraövervakning
 • I annat fall, förvara den på en låst trailer på en upplyst plats
 • Täck den med ett kapell
 • Om möjligt, förvara den under ett tak
 • Plocka ut batteriet

Vinterförvara vattenskotern inomhus

Så till det sista och bästa alternativet – att förvara skotern inomhus. Står den i ett ventilerat och uppvärmt garage finns det nämligen inte särskilt mycket som du behöver tänka på!

Var noga med förberedelserna, ställ in den i garage- eller förrådsutrymmet och plocka ur eventuella föremål som finns under sätet. Därutöver bör du antingen plocka ut batteriet eller åtminstone lossa kabeln till pluspolen.

Där har du det – våra bästa tips och råd för att lyckas med vinterförvaringen av din vattenskoter!

Är du intresserad av att hyra förråd, garage eller parkering?

Gör en förfrågan