Städa garaget – så gör du

Garaget är en av de platser som lätt blir smutsiga. Framförallt om du gillar att skruva i fordon, snickra eller använda det på annat sätt. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd för en lyckad garagestädning!

Så städar du garaget steg-för-steg

Som nämnts inledningsvis är det lätt hänt att garaget blir smutsigt och oorganiserat. Något som inte är särskilt konstigt om du använder det för att meka i fordon, snickra eller liknande.

Ett annat vanligt problem är att man bara samlar saker på hög, vilket gör att det snabbt bildas smuts och damm samtidigt som det känns väldigt rörigt.

Känner du igen dig i ovanstående problematik? Då rekommenderar vi dig att följa nedanstående steg:

1. Töm garaget

Det allra första du bör göra är att tömma garaget. Ta ut allt som finns där inne och ställ det utanför. På så sätt blir det både snabbt och enkelt att fortsätta med nästkommande steg.

Ett tips här är att vara organiserad och samla alla likvärdiga saker på en och samma plats. Lägg exempelvis alla verktyg tillsammans med verktyg, trädgårdsredskap tillsammans med trädgårdsredskap och så vidare. Det kommer underlätta när du ska ställa in alla saker igen.

2. Släng saker som inte används

När du väl har tömt garaget rekommenderar vi dig att gå igenom högen med föremål. I och med att man tenderar att samla saker på hög finns det vanligtvis mycket som inte används och därav kan slängas.

Här gäller det att vara självdisciplinerad och verkligen våga göra sig av med saker. Det är så lätt hänt att man sparar sådant som ”kan komma till användning” i framtiden, för att sedan ligga oanvänt och samla damm i ytterligare några år.

Som sagt, ha självdisciplin och gör dig av med saker!

3. Påbörja städningen

Med ett tomt garage är det äntligen dags att börja ta tag i städningen.

  • Använd en sopkvast eller grovdammsugare för att ta bort den mest ytliga smutsen från golvet.
  • Gå över fönsternischer och eventuella arbetsbänkar, hyllor och liknande med en fuktig trasa för att få bort spindelnät och damm även från dessa ytor.
  • Glöm inte heller att tvätta garageporten.

Vill du ta det hela ett steg längre och säkerställa att golvet verkligen blir skinande rent, rekommenderar vi dig att även ta till adekvat rengöringsmedel.

Vanligtvis fungerar såpa eller målartvätt alldeles utmärkt, men det varierar som sagt beroende på vad golvet är tillverkat av. Innan användning bör du därför kontrollera så att medlet du tänkt använda inte skadar ditt golv.

För att lära dig mer om det sistnämnda rekommenderar vi dig att läsa vår artikel ”Tvätta garagegolv – så gör du”.

4. Ställ in hyllor och andra förvaringslösningar

När du väl har rengjort såväl golv som fönsternischer och andra ytor, är det dags att ställa in sakerna i garaget igen. Innan du gör det rekommenderar vi dig däremot att ställa in hyllor och andra smarta förvaringslösningar som hjälper dig att hålla ordning och reda i garaget, förutsatt att det inte finns sedan innan förstås!

5. Märk upp lådor och liknande

Om du använder dig av lådor och liknande kan det vara en bra idé att förvara likvärdiga saker på samma plats.

För att enklare hålla koll på var du har sakerna kan det även vara en bra idé att märka upp dessa med en präglingsmaskin.

Ett billigare och enklare alternativ är att fästa en bit frystejp på fronten och skriva på denna med en tusch-/märkpenna.

6. Tänk på vart du ställer sakerna

När du ställer in sakerna i garaget igen kan det vara bra att tänka på vart du placerar dem. Saker som exempelvis inte används särskilt ofta kan du ställa längst in i garaget medan sådant som används frekvent bör vara nära till hands.

7. Förvara sakerna på adekvat sätt

En del saker som förvaras i garaget kan vara känsligare än andra. Har du exempelvis kläder, textilier och liknande bör dessa förseglas med en vakuumpåse eller förvaras i en plastlåda med lock. Med andra ord, tänk på att förvara sakerna på adekvat sätt!  

8. Se till att bibehålla ordningen och sopa regelbundet

När allt är rent och fint gäller det såklart att försöka bibehålla den goda ordning som du nu skapat.

  • Lägg in var sak på sin plats direkt efter användning.
  • Undvik att slänga in fler onödiga saker som ”kan komma till användning” och sopa golvet med jämna mellanrum.

9. Sätt upp ordningsregler

Som nämnts ovanför gäller det att bibehålla ordningen och städa med jämna mellanrum.

Märker du att detta är svårt kan det vara en bra idé att sätta upp några ordningsregler. Något som kan vara extra tacksamt om ni är flera som nyttjar garaget.

Några exempel på ordningsregler skulle kunna vara att:

  • Sopa av golvet ett x antal gånger varje månad
  • Göra sig av med en grej för varje sak som tillkommer i garaget
  • Inventera vad som finns i förvaringslösningarna en gång i halvåret

Där har du det – en nio tips som hjälper dig att städa garaget!

Är du intresserad av att hyra förråd, garage eller parkering?

Gör en förfrågan