Tvätta garageport – så gör du

För att hålla din garageport ren och fin samt förlänga dess livslängd, gäller det att rengöra den med jämna mellanrum. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att tvätta din garageport!

Varför bör garageporten rengöras?

Det finns många goda anledningar till varför du bör ge din garageport lite extra kärlek med jämna mellanrum. En av de allra främsta är däremot för att förlänga dess livslängd och säkerställa att bästa möjliga funktionalitet. Dessutom ser det ju betydligt roligare ut när porten är skinande ren!

Hur ofta bör garageporten rengöras?

Nu när du har bättre koll på varför det är så viktigt att rengöra porten, tänkte vi reda ut för hur ofta garageporten faktiskt bör tvättas.

Här finns det såklart lite olika skolor, men vi rekommenderar dig att tvätta av porten minst en gång per år, gärna två. En gång på hösten och en gång på våren.

Hur ofta tvättningen bör ske kan även variera beroende på vilket material porten är tillverkad av, hur garaget används och vart du bor.

En del material tenderar nämligen att dra till sig mer smuts än andra. Använder du dessutom garaget till att skruva i bilar eller liknande kan insidan lätt bli skitig. Likaså kan portens utsida bli smutsig om du bor vid en vältrafikerad väg eller nära hav med saltvatten.

För att summera det hela bör du tvätta porten minst en gång per år men gärna två. Försök även ta hänsyn till andra faktorer som portens material och omgivningar. För en del kan tvättningen behövas oftare och för vissa mer sällan. Det gäller därför att hålla koll på hur det ser ut hos just dig!

Så tvättar du garageporten steg-för-steg

Så, hur gör man då för att tvätta sin garageport? Nedanför berättar vi hur du lyckas med rengöringen i fem enkla steg:

1. Blöt upp porten

Plocka fram trädgårdsslangen och skölj av porten. Undvik att använda högtryckstvätt då den riskerar att skada porten.

2. Applicera rengöringsmedel

När porten väl sköljts av är det dags att gå på med rengöringsmedel. Är det huvudsakligen ytlig smuts som ska avlägsnas räcker det vanligtvis med ett milt rengöringsmedel. Gäller det däremot grövre och mer ingrodd smuts kan du exempelvis använda dig av ett bilschampo.

Planerar du att göra det sistnämnda bör du däremot säkerställa att schampot kan användas på din garageport, utan att skada lack eller material. Är du osäker kan du prova på en begränsad yta.

3. Skölj av med vatten

Låt rengöringsmedlet verka i några minuter och skölj sedan av porten med trädgårdsslangen.

4. Torka av vid behov

Efter att du sköljt av porten är det dags att låta den torka. Här räcker det vanligtvis med lufttorkning. Vid behov kan du däremot plocka fram en torr trasa och torka av den.

5. Lackbehandla om nödvändigt

Om du har en port i en stark kulör kan det vara fördelaktigt att lackbehandla den efter rengöringen. Det går också att vaxa porten med ett bilvax. Här gäller däremot samma rekommendationer som för schampot!

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att rengöra din garageport. Vill du få fler tips på hur du håller garaget rent och fint? Då rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi berättar hur du städar garaget.

Är du intresserad av att hyra förråd, garage eller parkering?

Gör en förfrågan