5 tips för att underhålla din garageport

Vi har i en tidigare artikel berättat hur du gör för att tvätta din garageport. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och redogöra för vilka fler åtgärder du kan ta för att underhålla din garageport!

Underhåll din garageport och förläng dess livslängd

Det finns många goda anledningar till varför du bör underhålla din garageport med jämna mellanrum. Först och främst säkerställer det att porten fungerar på bästa sätt och att du slipper dyra och kostsamma reparationer.

Därutöver kan det leda till att du slipper andra vanligt förekommande problem i form av att porten inte går hela vägen ner, att den inte går upp eller att den går trögt.

Sist men inte minst leder underhållet till förlängd livslängd, vilket i sin tur innebär stora kostnadsbesparingar.

Så underhåller du din garageport i fem enkla steg

Som du kan se finns det många goda anledningar att underhålla din garageport. Men hur lyckas man egentligen med detta? Nedanför berättar vi mer om hur du kan underhålla din port i fem enkla steg:

1. Var noga med rengöringen

Det första du bör göra för att hålla din port i fint skick är att rengöra den med jämna mellanrum, både in- och utvändigt. Något som enklast görs med en ordentlig tvättning enligt konstens alla regler!

Hur ofta du bör rengöra din port och hur du går tillväga för att lyckas med detta moment kan du läsa mer om i vår tidigare artikel ”Tvätta garageport – så gör du”.

2. Se över gångjärn, kablar och andra komponenter

Att rengöra porten med jämna mellanrum är däremot inte det enda som behövs göras. Minst lika viktigt är det nämligen att inspektera och se över portens rörliga och essentiella delar. Dessa inkluderar exempelvis:

  • Gångjärn
  • Kablar
  • Parenteser
  • Spår
  • Rullar

Kontrollera så alla delar verkar sitta som de ska, att ingenting är löst eller saknas samt att det inte finns komponenter som verkar slitna. Finns det delar som har uppenbart slitage bör dessa bytas ut så snabbt som möjligt. Är du det minsta osäker rekommenderar vi dig att kontakta en fackman.

Ett annat bra tips är att kolla till alla bultar och skruvar. Använd ett lämpligt hylsverktyg eller skruvmejsel och se till så att de är ordentligt åtdragna!  

Se till att göra ovanstående 2–4 gånger per år.

3. Kontrollera dörrens balans

Har du portar som öppnas utåt kan det vara fördelaktigt att kontrollera dess balans. Något som enklast görs på följande sätt:

  • Koppla bort strömmen
  • Koppla bort öppnaren
  • Öppna och stäng dörrarna ett par gånger för att kontrollera så att det inte förekommer hackningar i gångjärnen eller några andra problem som tyder på att dörrarna är i obalans

4. Smörj gångjärn och andra rörliga delar

Nästa steg är att smörja in gångjärn och andra rörliga delar som lager och rullar. Använd ett lämpligt smörjmedel och fetta in alla delar ordentligt.

5. Glöm inte bort att underhålla porten

Sist men inte minst vill vi uppmana dig att verkligen komma ihåg underhållet. Slarva inte och för guds skull – glöm inte bort det!

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du underhåller din garageport på bästa sätt. Vill du få fler tips på hur du håller garaget rent och fint? Då rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi berättar hur du städar garaget.

Är du intresserad av att hyra förråd, garage eller parkering?

Gör en förfrågan