Vin för nybörjare – tips för dig som vill börja med vin

Att börja dricka vin är ungefär detsamma som att börja dricka kaffe. Man kan ha svårt för det till en början, men lär sig småningom att uppskatta dess distinkta smak. Här tänkte vi därför berätta mer om några grundläggande saker som kan vara bra att veta om vin samt hur du bör tänka för att hitta ett bra nybörjarvin.

Vinkunskap för nybörjare

Det finns oändligt med saker att lära sig om vin. Du blir aldrig fullärd och man kan därför, med rätta, påstå att vin är en vetenskap för sig.

Med anledning av att det finns så mycket att lära sig kan man som nybörjare känna sig överväldigad när man är i färd med att börja utforska vinvärlden. Nedanför tänkte vi därför ta upp några av de mest grundläggande vinkunskaper som kan vara bra att ha koll på som nybörjare, resten lär du dig med tiden!

1. Det finns olika typer av vin

Framförallt brukar man prata om följande sorters vin:

  • Rött vin
  • Vitt vin
  • Mousserande vin
  • Rosévin

2. Det finns tusentals olika vindruvor

Grunden till alla viner är vindruvor. Det finns tusentals olika druvsorter i världen, varav cirka 150 av dem används för att framställa vin. Några av de vanligaste förekommande druvorna inkluderar:

Vita druvor

  • Chardonnay
  • Chenin Blanc
  • Cataratto
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc

Röda druvor

  • Pinot Noir
  • Merlot
  • Syrah
  • Cabernet Sauvignon
  • Tempranillo

3. Det finns många faktorer som påverkar den slutgiltiga smaken

Som nybörjare är det lätt att tro att alla viner som är tillverkade av samma druvsorter ska smaka likadant. Så är inte fallet. Jordmån, klimat och hanteringen under framställningsprocessen är bara några av faktorerna som påverkar den slutgiltiga smaken.

Detta innebär att ett rött vin som är tillverkat av druvsorten Pinot Noir kan smaka helt olika beroende på om det har sitt ursprung i USA eller Spanien. Likaså kan det finnas stora smakmässiga skillnader mellan olika vingårdar och distrikt i samma land.

4. Olika vinsorter bör avnjutas i olika glas

För att få ut mesta möjliga av ett vin gäller det att välja ett glas som passar just den typen av vin som man tänkt avnjuta. För att lära dig mer om varför detta är viktigt och hur du går tillväga för att välja rätt glas till de olika vinsorterna, kan du med fördel kolla in vår tidigare artikel ”Olika typer av vinglas (och hur du väljer rätt)”.

5. Olika vinsorter bör avnjutas tillsammans med olika maträtter

Ett av de stora nöjena med att dricka vin är att kombinera dem mat. Olika vinsorter bör däremot avnjutas tillsammans med olika maträtter och tilltugg. Något som du kan lära dig mer om i våra tidigare artiklar:

Vin för nybörjare

Nu när du har bättre koll på några av de mest grundläggande vinkunskaperna, tänkte vi berätta mer om hur du kan gå tillväga för att hitta ett vin som passar för nybörjare.

I och med att smaken är subjektiv finns det inga särskilda sorter som kommer att passa alla nybörjare. Generellt sett kan man däremot säga att nybörjare rekommenderas att testa lättare och fruktigare viner.

När det kommer till rött vin brukar lättare viner framställda av druvan Pinot Noir vara uppskattade. När det kommer till vitt vin brukar druvorna Chardonnay och Sauvignon Blanc vara omtyckta.

Återigen vill vi däremot passa på att lyfta fram att smaken är högst subjektiv, samtidigt som smakerna hos ett vin kan variera kraftigt mellan olika varumärken. Det gäller därför att prova sig fram för att hitta de viner som faller just dig i smaken!

Vi levererar kvalitetsviner från några av världens mest hyllade vinproducenter direkt hem till dörren. Att handla i Winefinders vinbutik är lika enkelt och smidigt som att handla i vilken butik som helst. Dessutom slipper du bära hem varorna. Allt du behöver göra är att välja vin och lägga in en beställning av vin och transport, betala och luta dig tillbaka. Resten sköter vi och transportbolaget.

Beställ idag och få hemleverans inom 1-5 dagar