Så väljer du rätt ost till champagne

När man ska avnjuta champagne kan det vara trevligt att göra det tillsammans med ett passande tilltugg. Ost är ett exempel på ett sådant. Men vilka ostar passar egentligen till champagne? Här berättar vi mer om hur du ska tänka när du ska välja ost till champagne, samtidigt som vi passar på att tipsa om ett par passande sorter.

Vilken ost passar till champagne?

Beroende på vilken karaktär champagnen har kan olika ostar vara bättre lämpade än andra. Generellt sett kan man däremot säga att mildare passar bäst till torrare champagne. Gäller det en mer mogen champagne brukar även hårdostar vara ett utmärkt alternativt!

Tips på ostsorter som passar till torrare champagne

Som vi varit inne på tidigare brukar mildare ostar vara passa perfekt till torrare champagne. Brie, getost och vitmögelost är några exempel på sorter som gör sig bra som tilltugg.

Tips på ostsorter som passar till mognare champagne

Mognare champagne kan med fördel ackompanjeras av något kraftfullare ostar. Här kan exempelvis hårdostar som parmesan och Comté vara ett passande alternativ, men även mer mognare ostar i camenbertstil. Väljer du det sistnämnda gäller det däremot att inte välja en som lagrats alldeles för länge.

Sätt ihop en välsmakande ostbricka med olika sorter

Smaken är minst sagt delad. Det som faller en person i smaken behöver således inte passa alla. Ett bra alternativ, vare sig du planerar att avnjuta ost och champagne själv eller i sällskap med andra, är därför att sätta ihop en välsmakande ostbricka med olika ostsorter.

På så sätt kan man smaka sig fram för att hitta den eller de ostsorter som faller just dig och dina bekanta i smaken. Det är dessutom ett utmärkt sätt att utveckla smaklökarna och se hur de olika smakerna harmoniserar med varandra!

Men undvik detta…

När man sätter ihop en ostbricka har många för vana att ackompanjera den med söta sylter och marmelader. Dessa bör däremot undvikas när man ska dricka champagne. Sylterna och marmeladerna gör nämligen att champagnen upplevs som sur.

Blåmögelost är en annan sak som bör undvikas på ostbrickan.

Vill du lära dig ännu mer om vin och olika tilltugg?

Kolla då in våra tidigare artiklar:

Vi levererar kvalitetsviner från några av världens mest hyllade vinproducenter direkt hem till dörren. Att handla i Winefinders vinbutik är lika enkelt och smidigt som att handla i vilken butik som helst. Dessutom slipper du bära hem varorna. Allt du behöver göra är att välja vin och lägga in en beställning av vin och transport, betala och luta dig tillbaka. Resten sköter vi och transportbolaget.

Beställ idag och få hemleverans inom 1-5 dagar