Att motionera är viktigt oavsett ålder. Genom att styra upp idrottslekar som är roliga och fysiska får barnen ha kul samtidigt som de rör på sig. De lekar vi tipsar om här kräver att det är rätt så många deltagare, så dessa lekar passar tillfällen då många barn är samlade.
6 tips på idrottslekar
Här nedanför har vi samlat tips på roliga lekar som bland annat passar till idrottslektionen.
1. Muren
Dela upp i två lag. Ena laget med springare och andra är kullare. Gör en plan, i mitten står muren alltså kullarna och på andra sidan av dem ligger ärtpåsar. Märk ut ett område som kullarna måste hålla sig inom, exempel mattor. Springarna ska försöka ta sig förbi muren och hämta ärtpåsar och spring tillbaka och lägg dem i rockringen. De som är muren ska försöka stoppa springarna genom att kulla. När leken är klar byts de av, och de som tidigare var muren får istället bli springare.
2. Röda vita rosen
Dela in i två lag. Det ena laget ska gömma ett föremål som syns väl, exempel en röd ärtpåse. När laget gömt klart ska det andra laget försöka kulla det gömmande laget och då får de en ledtråd som kan hjälpa dem hitta saken. Kom överens i början om begränsningar av området där laget får gömma ärtpåsen. När ärtpåsen är hittad får det andra laget gömma och de andra leta.
3. Spökboll
Dela spelplanen i två halvor genom att använda dig av bänkar. Bakom varje planhalva ska det också finnas utrymme för spökerna. Därför blir det totalt fyra zoner. Zonerna för spökena ska vara mindre medan de två andra zonerna ska vara större. Dela upp två lag och i varje lag utser man ett spöke som får börja att stå i spökzonerna. Spökerna som blivit utsedda ställer sig i zonen bakom motståndarlaget. Resten av spelarna står i sitt lags zon.
Börja sedan med en mjuk boll, fler bollar kan läggas till eftersom. Spelarna ska då försöka träffa motspelarna direkt utan studs, blir man träffad blir man ett spöke och ställer sig då bland sina lagmedlemmar som också blivit ett spöke. Händer och huvud brukar oftast inte räknas som träff. Om bollen rullar till zonen där spökena är får de också försöka träffa motspelarna. Det lag som först träffat alla motspelarare och gjort dem till spöke vinner.
4. Stressboll
Dela upp i två lag och gör en plan med två lika stora planhalvor. Ta fram samma antal mjuka bollar som deltagare. Lagen ska stå på var sin sida och när signalen går ska varje lag försöka kasta över alla bollar till motståndarlagets sida. Direkt när en boll hamnar på sin egen sida får den kastas över igen. Det gäller att ha så få bollar som möjligt på sin egen planhalva vid slutsignalen. De lag med minst bollar på sin planhalva vinner. Välj själv hur länge omgången ska hålla på och tala om detta innan för deltagarna.
5. Brännboll med tvist
Ställ upp 4 koner så det ser ut som en vanlig brännbollsplan. Dela upp deltagarna i två lag. Ett lag börjar inne och andra laget ute. Innelaget ställer sig på ett led och personen först i ledet börjar med att sparka ut en mjuk boll och försöker sedan springa runt banan. Utelaget ska försöka fånga bollen och passa denna mellan varandra utan att springa med bollen och försöka träffa personen som springer. Personen som springer ska också ha en livvakt som hjälper till med att personen inte ska bli träffad. Den som är livvakt är den som står tvåa i ledet och efter denne agerat livvakt blir denna den som ska sparka bollen. Poäng delas ut genom att innelaget får poäng om man klarar ett varv utan att bli träffad och utelaget får poäng om de lyckas träffa springaren. Flest poäng vinner.
6. Doppboll
Dela upp två lag och utse två personer från varje lag som ska vara målgörare. Gör en plan och sätt ut rockringar på varje kortsida. I dessa rockringar ska målgörarna stå och de står då i den rockring som ligger på motståndarnas planhalva. Det behövs en boll som ska passas mellan medspelarna med händerna, man får inte springa med bollen. Varje gång man ska passa ska man doppa bollen i marken genom att huka sig ned. Glöms detta får det andra laget frikast. Laget gör mål genom att passa sin målgörare i rockringen.
Och det var alla 6 tips på idrottslekar!
Vill du få fler tips på lekar och aktiviteter?
Kolla då in våra tidigare artiklar: