Vi tipsar om fem roliga samarbetsövningar i skogen

Skogen och naturen är en fantastisk plats att upptäcka tillsammans med sina barn. En plats som bjuder in till en mängd aktiviteter och lekar. Här tänkte vi fokusera på roliga och lärorika samarbetsövningar som passar perfekt att genomföra i skogen!

Samarbetsövningar i skogen för barn

Vi har tidigare tipsat om allt ifrån lekar som passar perfekt att göra i skogen till hur man kan bygga en hinderbana ute i naturen. Denna gång tänkte vi huvudsakligen fokusera på roliga och lärorika samarbetsövningar:

Naturrebus

Naturrebus är en rolig lek som hjälper barnen att utveckla sin kommunikationsförmåga. Ja, den är faktiskt så pass underhållande och populär att vi tipsat om den en gång tidigare!

Övningen går i korta drag ut på att försöka samla ihop saker i skogen, vars första bokstäver, tillsammans ska bilda ett ord. Om ordet som de ska bilda är ”sko” skulle de exempelvis kunna hämta följande saker från skogen:

S – svamp

K – kotte

O – odon

För att lösa uppgiften gäller det först och främst att barnen kommunicerar med varandra för att komma på vilka saker de ska försöka hitta. Därefter måste de också kommunicera med varandra för att fördela uppgifterna. Vem ska hämta vad?

Som tidigare nämnts är det en väldigt underhållande övning som samtidigt hjälper till att förbättra barnens kommunikations- och samarbetsförmåga!

Flytta föremål med hjälp av pinnar

Likt ovanstående övning är kommunikation och samarbete en viktig komponent för att lyckas med denna uppgift.

Låt barnen plocka på sig varsin pinne. Uppgiften är därefter att, med hjälp av pinnarna, lyfta upp ett föremål och flytta det från punkt a till punkt b, utan att det trillar till marken.

Lös upp knuten

Denna underhållande lek kan genomföras både med få och många deltagare, men blir nästan roligare ju fler man är!

Övningen går ut på att barnen ska ställa sig i en ring, sluta ögonen så att de inte ser någonting, korsa händer och armar och sträcka dem in mot ringen. De ska sedan greppa någon annans händer. När alla sitter fast kan man öppna ögonen.

Uppgiften är sedan att försöka lösa upp knuten utan att släppa taget om varandra. Än en gång en övning som kräver såväl kommunikation som samarbete!

Stå på led

Likt ovanstående övning blir denna roligare ju fler det är som deltar. Den passar därför perfekt att genomföra med exempelvis skol- eller förskoleklasser.

Övningen går ut på att barnen ska ställa sig i ett led (i turordning) baserat på olika påståenden/kriterier/ämnen. Det kan exempelvis handla om att de ska ställa sig i led baserat på deras födelsedagar. Den som fyller år först ska då stå längst fram i ledet och den som fyller år sist ska stå längst bak.

Vad som är så bra med denna övning är att den dels hjälper barnen att förbättra sin kommunikations- och samarbetsförmåga samtidigt som de lär känna varandra bättre.

Bygg ett torn med kottar och pinnar

Dela in barnen i två lag och låt dem tävla under tidspress om vem som kan bygga det högsta tornet med hjälp av kottar, pinnar och annat som finns i skogen. Det blir säkerligen en rafflande duell som sätter kommunikationen och samarbetet på prov!

Där har du det – en handfull roliga och enkla samarbetsövningar som passar perfekt att genomföra i skogen.

Vi tycker det är så viktigt att sprida kunskapen om naturens ekosystemtjänster så vi skrev en bok, som sen blev sju barnböcker, en ljudbok, föreläsningar, vykort, en fotoutställning med mera. Nu hoppas vi att du kan hitta något du tycker om här i vår webbutik.

Se våra böcker