Tipspromenad med uppdrag för barn

Att låta barnen gå på en tipspromenad är både roligt och lärorikt. Ännu roligare blir det däremot om de även får genomföra små uppdrag under tipspromenaden. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du kan arrangera en tipspromenad med uppdrag för barn!

Så gör du en rolig tipspromenad med uppdrag

Som vi varit inne på inledningsvis är tipspromenader ett roligt sätt att aktivera barnen och utöka deras kunskaper om exempelvis djur och natur. Ännu roligare blir det däremot om man även inkluderar små uppdrag eller tävlingar. Något som exempelvis kan göras på följande sätt:

1. De måste klara en samarbetsövning innan de får svara på frågan

När man sätter ihop en tipspromenad med uppdrag och tävlingar går det som sagt att göra på olika sätt. Ett av sätten kan vara att barnen måste klara av en samarbetsövning innan de får svara på frågan.

Här kan du hitta inspiration i vår tidigare artikel där vi tipsar om fem roliga samarbetsövningar som barnen kan genomföra i skogen.

2. Placera ut saker som de ska lägga märke till

Något annat du kan göra är att placera ut vissa föremål i skogen, längst tipspromenadstråket, som barnen ska försöka notera. Varje sak man lägger märke till ger en extra poäng när svaren från tipspromenaden räknas.

3. Gör avbrott för underhållande lekar

Som ett komplement till frågorna kan du göra avbrott för lekar. Hämta inspiration från vår tidigare artikel där vi tipsar om sju roliga lekar som passar perfekt att genomföra i skogen.

4. Gör en lista med saker som barnen ska hitta

Innan barnen ger sig ut på tipspromenad kan du ge dem en lista över saker som finns i naturen. Det kan exempelvis handla om kottar, barr eller andra liknande ting. Barnens uppdrag blir att försöka plocka med sig så många saker från listan som möjligt. Varje sak man hittar ger en extra poäng när svaren från tipspromenaden räknas.

5. Ersätt frågorna med olika stationer

Ett annat alternativ är att ersätta tipspromenadens frågor med olika stationer, där de ska lösa olika uppgifter och samtidigt får möjlighet att lära sig ett och annat om djur och natur.

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig att arrangera en underhållande tipspromenad med uppdrag för barn!

Vi tycker det är så viktigt att sprida kunskapen om naturens ekosystemtjänster så vi skrev en bok, som sen blev sju barnböcker, en ljudbok, föreläsningar, vykort, en fotoutställning med mera. Nu hoppas vi att du kan hitta något du tycker om här i vår webbutik.

Se våra böcker