När man ska lyfta föremål, stora som små, är det oerhört viktigt att man har en korrekt lyftteknik. Har man inte det riskerar man nämligen att råka ut för allvarliga belastningsskador. Låt oss därför berätta mer om hur du gör för att anamma den rätta lyfttekniken!
Vad händer om man lyfter fel?
Som nämnts inledningsvis finns det många risker förenade med en bristfällig lyftteknik. Allra vanligast är att det uppstår allvarliga belastningsskador i rygg, nacke, armar, ben samt andra muskler och leder.
Problemen kan exempelvis yttra sig i form av ryggskott och andra ryggproblem, smärta och begränsad rörelse i nacke, ont i höfter, knän och armbågar. Ja, listan på symptom kan minst sagt göras lång.
För en del blir problemen tillfälliga medan andra blir fast med dem livet ut. Det är också därför det är så viktigt att man anammar en korrekt lyftteknik!
Vilka är principerna för en god lyftteknik?
Så, hur går man då tillväga för att lyfta på ett korrekt och ergonomiskt sätt? Grundprinciperna är att hålla rygg och nacke så raka som möjligt och istället låta benen göra det mesta av jobbet. Nedanför berättar vi mer om hur du gör för att lyckas med detta:
1. Ha ett lämpligt avstånd mellan benen
När du ska lyfta upp ett föremål börjar du med att ställa dig framför objektet i fråga. Här gäller det att ha ett lämpligt avstånd mellan benen, d.v.s. lätt bredbent.
2. Böj på benen
Som vi varit inne på tidigare är en av grundprinciperna att böja på benen istället för ryggen. Det är alltså detta som du gör i nästa steg. Böj på benen, håll ryggen rak, greppa föremålet och låt sedermera benen göra det mesta av jobbet!
Brukar du köra mycket marklyft på gymmet, alternativt har sett de som gör marklyft, vet du hur man gör och hur bör se ut.
3. Vrid inte på kroppen i samband med lyftet
I samband med att du lyfter upp föremålet bör du undvika att vrida på kroppen.
4. Håll armarna lätt böjda
När du väl har greppat föremålet och ska börja förflytta det, gäller det att försöka hålla armarna lätt böjda. Du vill inte att det ska vara helt spikraka men du vill heller inte att de ska vara alldeles för böjda, då det riskerar att leda till belastningsskador i armbågarna.
5. Se till att hålla föremålet nära kroppen
Förutom att hålla armarna lätt böjda gäller det att även hålla föremålet så nära kroppen som möjligt.
6. Anamma samma principer när du ställer ner föremålet
Det är inte enbart när du tar upp föremålet som belastningsskador kan uppstå. De kan även ske när du ska ställa ner sakerna. Se därför till att anamma samma principer när du ställer ner föremålet – rak rygg, böjda ben!
7. Slarva inte
Sist men inte minst vill vi uppmana dig att undvika slarv. Det är lätt hänt att man frångår principerna när man är stressad eller ska lyfta något lättare föremål. Som tidigare nämnts kan det alltid uppstå skador, oavsett tyngd och storlek. Se därför till att undvik slarv!
Genom att följa ovanstående tips och råd får du en korrekt lyftteknik som minskar risken för allvarliga belastningsskador.
Vill du få fler tips?
Spana då in våra tidigare artiklar: