Att kombinera röda viner med het mat kan vara lättare sagt än gjort. Här tänkte vi därför berätta mer om vad man bör tänka på för att lyckas välja ett rött vin som passar till stark mat!
5 tips för dig som vill kombinera ett rött vin med stark mat
Att avnjuta kryddstarka maträtter med rött vin går alldeles utmärkt. Som vi har varit inne på tidigare finns det däremot en hel del saker som är viktiga att tänka på för att välja rätt typ av vin…
Nedför har vi därför samlat en handfull tips som hjälper dig att välja ett rött vin som passar till stark mat:
1. Välj ett vin med tydlig fruktighet
En av de viktigaste sakerna att tänka på när man ska hitta ett rött vin som passar till stark mat är att välja ett med hög fruktighet, då det dämpar och rundar av hettan på ett mycket angenämt sätt.
Röda viner av druvsorterna Grenache, Merlot, Syrah och Pinot Noir brukar exempelvis passa alldeles utmärkt till kryddstarka rätter. Det bör dock tilläggas att det i detta fall handlar mer om vinets karaktär snarare än druvsort!
2. Undvik sträva viner
Något som däremot bör undvikas är sträva viner. Röda viner med hög strävhet förstärker nämligen hettan och kan dessutom framkalla otrevliga bismaker.
3. Undvik kraftiga viner med hög alkoholhalt
På samma sätt som du bör undvika sträva röda viner, bör du även undvika kraftigare viner med hög alkoholhalt. Alkoholen bidrar nämligen också till att förstärka hettan.
4. Undvik viner med mycket fatkaraktär
Röda viner med framträdande fatkaraktär tenderar att skapa en väldig bitter eftersmak när de avnjuts tillsammans med stark mat. Se därför till att undvika viner med mycket fatkaraktär. Åtminstone när du ska äta kryddstarka maträtter!
5. Tänk på att servera vinet något svalare än vanligt
Generellt sett bör rött vin ha en temperatur om 16–18 grader. När det ska avnjutas till stark mat kan du däremot servera det något svalare än vanligt, ner till 14 grader. Det kommer att mjuka upp vinets struktur samtidigt som det matchar hettan från maten på ett angenämnt sätt.
Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad man bör tänka på när man ska välja ett rött vin till stark mat!
Vill du lära dig ännu mer om vin?
Då rekommenderar vi dig att spana in våra tidigare artiklar:
- Vin för nybörjare – tips för dig som vill börja med vin
- Vinprovning hemma – tips för en lyckad provning
- Olika typer av vinglas (och hur du väljer rätt)
- Så väljer du rätt ost till champagne
- Vin till grillat – vintyper som passar till grillad mat
- Tips på goda tilltugg till rosévin
- Chips till champagne – hiss eller diss?