Rengör din köksfläkt som proffsen

Likt andra utrymmen och ytor i köket blir fläkten ovanför spishällen smutsig med tiden. Men hur går man egentligen tillväga för att rengöra sin köksfläkt på bästa sätt? Här delar vi med oss av en handfull tips och råd som hjälper dig med detta.

Så här rengör du din köksfläkt

För att hålla köksfläkten i bra skick och säkerställa att dess livslängd är längsta möjliga, är det viktigt att rengöra den med jämna mellanrum. Nedanför berättar vi mer om hur du lyckas med rengöringen:

1. Damma av fläktkåpan

För att avlägsna ytlig damm och smuts kan du med fördel gå över fläktkåpans utsida med en dammvippa.

2. Torka av fläktkåpans utsida med en fuktig trasa

Förutom att avlägsna ytlig smuts med en dammvippa bör du även ta bort mer ingrodd smuts med hjälp av en fuktig trasa. Använd såpa, diskmedel eller annat adekvat rengöringsmedel vid behov. Detta bör göras varje gång du tillagat något på spisen, då det tenderar att skvätta fett på fläkten!  

3. Eftertorka med en torr trasa

För att undvika att det uppstår vattenfläckar eller ränder på kåpan rekommenderar vi dig att torka av den med en torr trasa.

4. Plocka ut och rengör filtret

Fettfiltret är oftast det som blir allra smutsigast i köksfläkten. För att rengöra det ordentligt rekommenderar vi dig att plocka ut det och använda något av följande tillvägagångssätt:

Skölj av filtret med varmt vatten, såpa och diskmedel

Det första alternativet är att skölja av filtret med varmt vatten, samtidigt som du applicerar såpa och diskmedel och gnuggar med en diskborste.

Diska filtret i diskmaskinen

Har du ett metallfilter i din köksfläkt kan du köra detta direkt i diskmaskinen. Tänk dock på att du inte bör diska andra föremål samtidigt.  

Efter att filtret har rengjorts är det viktigt att det får torka ordentligt innan du stoppar tillbaka det i fläkten.

5. Torka av fläktkåpans insida med en fuktig trasa

Medan du väntar på att filtret ska torka kan du passa på att torka av fläktkåpans insida med en fuktig trasa. Även här kan du använda dig av såpa, diskmedel eller annat adekvat rengöringsmedel vid behov.

Svårare än så är det inte att rengöra sin köksfläkt!

Vill du få ännu fler städ- och rengöringstips?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster