5 tips för dig som ska rengöra ugnsplåtar

Vi har i en tidigare artikel berättat hur du går tillväga för att rengöra ugnen på bästa sätt. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och berätta mer om hur du rengör smutsiga ugnsplåtar.

Så lyckas du med rengöringen av ugnsplåtar

Använder du inte bakplåtspapper på dina ugnsplåtar blir de väldigt smutsiga med tiden. Likaså kommer de livsmedel du tillreder att brännas fast i plåten och lämna efter sig svårborttagna fläckar. Nedanför berättar vi därför mer om hur du gör för att rengöra dina ugnsplåtar:

1. Sätt på ugnen

Det allra första du bör göra är att plocka ut de smutsiga ugnsplåtarna och slå på ugnen på 100 grader.

2. Gnugga in plåtarna med såpa

Medan ugnen värms upp kan du applicera några matskedar såpa på plåtarna. Jobba in såpan med en trasa eller borste och se till att hela ytan är täckt.

3. Ställ in plåtarna i ugnen

När ugnen väl blivit varm är det dags att stoppa in plåtarna. Låt dem stå i 10–20 minuter.

4. Skölj och torka av

Efter att tiden passerat plockar du ut plåtarna och låter dem svalna något, innan du sköljer av såpan och eftertorkar med en torr trasa.

5. Använd bakpulver mot ingrodda fläckar

Upplever du fortfarande att plåtarna är smutsiga och har ingrodda fläckar, rekommenderar vi dig att avlägsna dessa med hjälp av bakpulver. Blanda lika delar bakpulver och vatten tills du får en pastaliknande konsistens.

Applicera blandningen på fläckarna och låt verka i 10–15 minuter. Skölj sedan av blandningen med varmt vatten, samtidigt som du gnuggar med en mjuk borste. Efter detta bör fläckarna vara ett minne blott!

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig att rengöra dina ugnsplåtar.

Vill du få ännu fler städ- och rengöringstips?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster