5 tips för att rengöra kranarna i kök och badrum

Vattenkranar finns i både kök och badrum. Likt andra ytor i hemmet blir dessa smutsiga med tiden. De brukar dessutom få en obehaglig kalkbeläggning som försämrar kranens funktionalitet och utseende. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du kan rengöra dina kranar som proffsen!

Så rengör du dina kranar på bästa sätt

Som vi har varit inne på tidigare blir hemmets kranar smutsiga och kalkbelagda med tiden. Här nedanför har vi därför samlat en handfull tips som hjälper dig att rengöra dessa på ett enkelt och effektivt sätt:

1. Torka av kranarna med jämna mellanrum

Ett av de bästa och enklaste sätten att hålla hemmet kranar rena är att torka av dem med jämna mellanrum. Något som enklast görs med en mjuk bomullstrasa som fuktas med vatten. Det behövs alltså inga starka kemikalier.

Genom att göra detta förhindrar du att smuts och kalk får fäste på kranen.

2. Använd såpa vid alldaglig rengöring

Trots att man torkar av kranarna med jämna mellanrum kan det dock vara bra att genomföra en mer alldaglig rengöring ett par gånger i månaden. Att lyckas med detta är dock enkelt. Det enda du behöver göra är att blanda vatten och såpa i en hink och torka av kranarna med såpvattnet.

3. Använd ättika eller ett citronbaserat rengöringsmedel mot kalkbeläggningar

Om det har uppstått kalkbeläggningar på kranarna rekommenderar vi dig att använda ättika eller ett citronbaserat rengöringsmedel.

Väljer du det förstnämnda alternativet kan du hälla ner ättikan i vatten och såpablandningen. Väljer du att inhandla ett citronbaserat rengöringsmedel från din närmaste dagligvarubutik bör du följa anvisningarna på flaskan vid applicering.

4. Skruva av och rengör kransilen

Det är inte enbart kranarnas utsida som kan bli utsatt för kalkbeläggningar. Även i silen brukar det bli beläggningar. För att avlägsna dessa rekommenderar vi dig att skruva lös silen, vilket görs för hand eller med en skiftnyckel beroende på modell, och lägga ner den i vatten, såpa och ättiksblandningen. Låt ligga i 10–15 minuter innan du sköljer av och monterar silen igen.

5. Torka av kranarna med en torr trasa

Sist men inte minst bör du torka av kranarna med en torr trasa. På så sätt blir de inte flammiga.

Genom att följa ovanstående steg kan du snabbt, enkelt och effektivt rengöra kranarna i hemmets kök och badrum!

Vill du få ännu fler städ- och rengöringstips?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster