Rengöra diskmaskin – så blir du kvitt lukt & kalk

Med tiden tenderar det att uppstå en dålig lukt i diskmaskinen. Likaså brukar det uppstå otrevliga kalkbeläggningar. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att rengöra din diskmaskin på bästa sätt!

Våra bästa tips för att rengöra en diskmaskin

Matrester, fett och kemikalier från diskmedel bidrar till att det uppstår en otrevlig doft och kalkbeläggningar i diskmaskinen. Nedanför har vi därför samlat en handfull tips och råd som hjälper dig att få en strålande ren diskmaskin, fri från dålig lukt och kalk:

1. Rengör silen

Trots att man sköljer av bestick och porslin innan man stoppar in dem i diskmaskinen, kommer det att vara kvar matrester. Matrester som sedermera hamnar maskinens sil. Ett bra tips är därför att plocka ut och rengöra silen men adekvat rengöringsmedel och en diskborste. Detta bör göras åtminstone 1–2 gånger per månad.

2. Rengör spolarmarna

Likt silen blir diskmaskinens spolarmar smutsiga och behöver ses över. Här är det däremot inga matrester som ställer till med problem, utan kalk. Hålen som vattnet sprutar ut ifrån brukar nämligen bli igentäppta av kalkbeläggningar.

Precis som silen bör därför spolarmarna plockas ut och rengöras med adekvat rengöringsmedel och en diskborste. Tänk dock på att vara väldigt försiktig när du plockar ut armarna, så att de inte går sönder!

3. Rengör bestickkorgen

Även i bestickskorgen kan det fastna matrester och fett. Den bör därför plockas ut och rengöras.

4. Torka av inuti diskmaskinen

När du ändå har plockat ut sil, spolarmar och bestickskorg kan du även passa på att torka av och rengöra maskinen insida. Använd dig av såpa eller ett annat adekvat rengöringsmedel samt en trasa. Glöm inte diskmaskinsfacken och gummilisterna som finns runt maskinens ram!

5. Använd bikarbonat, ättika och citron

För att avlägsna fett och kalkbeläggningar samt bli kvitt dålig lukt, kan du med fördel använda dig av ett husmorsknep som inkluderar bikarbonat och ättika.

Sprid ut en matsked bikarbonat och en deciliter ättika i diskmaskinen. Lägg in två citronhalvor (en hel citron) på hyllan och kör sedan igång en tom maskin. Gärna på ett program med hög värme. Maskinen kommer efteråt att vara fri från kalkbeläggningar samtidigt som den har en fräsch doft av citron!

Vill du ha fler städ- och rengöringstips?

Kolla då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster