Så här enkelt rengör du din tvättmaskin

Likt hemmets andra vitvaror kan tvättmaskinen bli smutsig och behöva ses över med tiden. Med några enkla knep kan du säkerställa att maskinen blir ren, bibehåller sin funktionalitet och får en fräsch doft!

5 tips för dig som ska rengöra sin tvättmaskin

Nedanför delar vi med oss av våra bästa tips för hur du rengör din tvättmaskin:

1. Torka ur tvätt- och sköljmedelsfacken

Med tiden tenderar det att bildas en tjock hinna i tvätt- och sköljmedelsfacken. Ett bra tips är därför att torka ur dessa med hushållspapper eller en fuktig trasa.

2. Ta bort eventuellt hår och ludd från bälgen

Bälgen, d.v.s. den gummibeklädda kanten som sitter på tvättmaskinens öppning, tenderar att fyllas med hår och ludd. Vi rekommenderar dig därför att plocka ur eventuella hår- och luddrester. I samband med detta kan det också vara bra att torka av bälgen med en fuktig trasa.

3. Torka av luckan och trumman

Eftersom du redan har trasan framme bör du även torka av luckan och trumman. Här går det oftast bra att enbart använda sig av en fuktig trasa. Vid behov kan du dock använda dig av såpa eller ett milt rengöringsmedel. Undvik starka kemikalier!

4. Rengör tvättmaskinen med ättika och bikarbonat

En del upplever att tvättmaskinen har en unken doft. För att bli kvitt denna otrevliga lukt och samtidigt rengöra maskinens inre, kan du med fördel använda dig av ett husmorsknep som inkluderar ättika och bikarbonat.

Börja med att blanda ett par matskedar bikarbonat med lika delar vatten. Rör om tills du fått en pastaliknande konsistens. Häll ner pastan i tvättmedelsfacket, placera ett par deciliter ättika direkt i trumman och kör sedan en tom maskin på ett program med hög värme.

Du kan också använda dig av ett annat husmorsknep som inkluderar citronsyra

Vill du inte köra med ättika och bikarbonat kan du istället hälla ner 2–3 matskedar citronsyra i tvättmaskinens sköljmedelsfack och sätta igång en tom maskin på ett program med hög värme. Detta kommer rengöra maskinen och samtidigt lämna efter sig en fräsch citrondoft!

5. Låt torka med dörren öppen

Oavsett om du använt dig av ättika och bikarbonat eller citronsyra, bör du låta maskinen torka ordentligt med öppen dörr.

Svårare än så är det inte att rengöra sin tvättmaskin!

Vill du få ännu fler städ- och rengöringstips?

Kolla då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster